latinica  ћирилица
29/03/2023 |  09:12 ⇒ 09:13 | Autor: SRNA

Produžen pritvor Šariću

Viši sud u Beogradu produžio je za još 60 dana pritvor Darku Šariću i dvojici pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe, koje optužnica tereti za krivična djela, među kojima i ubistvo.
Darko Šarić (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Darko Šarić (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda - posebno odjeljenje za organizovani kriminal je rješnje o produženju pritvora Šariću i njegovim saradnicima čiji su inicijali D.S. i M.R. donijelo zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog bojazni da će optuženi u kratkom periodu ponoviti krivično djelo, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Šarića da je bio organizator kriminalne grupe od 14 članova, koja je dvije godine djelovala na teritoriji Srbije, Evrope i Јužne Amerike.

Osim Šarića, optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić, saopštilo je Tužilaštvo.

Oni su optuženi da su od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, kada su neki od njih i uhapšeni, a Šarić bio u pritvoru, izvršili više krivičnih djela organizovanog kriminala.

Iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan djelovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Јoksović, svjedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Kada u tome nisu uspjeli, Šarić je izdao nalog da se radi na diskreditaciji Јoksovića s ciljem da izgubi status svjedoka saradnika.

U toku istrage, Tužilaštvo za organizovani kriminal je sarađivalo sa policijskim i pravosudnim organima više evropskih zemalja uz podršku Evrodžasta i Evropola.

U saopštenju se navodi da optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal iz oktobra prošle godine godine tereti Šarića za udruživanje radi vršenja krivičnih djela - teško ubistvo u saizvršilaštvu i izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu.

Šarić je optužen i za dva krivična djela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju i lažno prijavljivanje.