latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:28 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Budimir u Beogradu: Okupiti naučne snage da se izgrade jaki regionalni centri (VIDEO)

Republika Srpska sa Srbijom ima tijesnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja i nauke koja će biti proširena i produbljena u određenim pravcima, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir nakon sastanka u Beogradu sa ministrom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelenom Begović.
Јelena Begović i Željko Budimir (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Јelena Begović i Željko Budimir (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Budimir je istakao da je saradnja važna radi objedinjavanja srpskog akademskog i naučnog prostora, da bi se mogao dati i očuvati veći kvalitet u nauci.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku saradnja veoma važna i radi formiranja novih i važnih instituta u novim naučnim oblastima.

- Srbija nesebično dijeli svoje znanje i resurse kojima raspolaže u ovim oblastima, i to je višestruko veće nego ono što imamo u Republici Srpskoj - rekao je Budimir novinarima poslije sastanka u Vladi Srbije i dodao da je zbog toga saradnja jako važna.

On je naveo da je na sastanku sa Begovićevom razgovarao o konkretnim pitanjima, da je Begovićeva naučnik i neko ko razumije probleme nauke i u Srpskoj i Srbiji, te da je očekuje u Banjaluci.

Republika Srpska i Srbija su prepoznale nauku kao rješenje za budući razvoj i veoma je značajno da se povežu sve naučne snage, istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelena Begović.

Naglasila je da je njeno ministarstvo tu da pomogne i sarađuje na svim planovima sa resornim ministarstvom iz Republike Srpske, te dodala da bi se tako omogućilo naučnicima da lakše dolaze i do neke opreme.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je primila goste i kolege iz Republike Srpske, na čelu sa ministrom Budimirom u ime Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, što su razmijenili iskustva i kao naučnici, i kao ministri između dvije veoma bliske i usko povezane zemlje.

Budimir se sastao i sa sa ministrom prosvjete Srbije Brankom Ružićem.

Istakao je da nema boljeg načina za jačanje veza od toga da se studenti iz Srpske školuju u Srbiji, kao i da mladi iz Srbije dolaze na studije u Republiku Srpsku.

On je napomenuo da mora da se povede računa o zakonskim rješenjima o državnoj maturi u Srbiji i o uslovima koje moraju da ispune budući studenti iz Srpske koji žele da studiraju u Srbiji.

 Ružić je rekao da je normalno i logično da Srpska i Srbija imaju istovjetan akademski prostor, budući da je riječ o istim narodima.

- Naša saradnja u oblasti visokog obrazovanja je na visokom nivou, a intencija nam je i da je unapredimo - naglasio je Ružić.

Prema njegovim riječima, veći kvalitet visokog obrazovanja svakako je jedan od ciljeva koji su u fokusu resornih ministarstava i vlada Srbije i Srpske.