latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:38 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Borci osudili nedavni događaj u Derventi - najveća sramota koja je učinjena boračkim kategorijama (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i predstavnici Boračke organizacije Srpske osudili su nedavni događaj u Derventi kada je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao 103. brigadu HVO-a, te poručili da takav čin vrijeđa žrtve i da se mora pronaći odgovorna osoba koja je to dozvolila.
VRS - Foto: RTRS
VRSFoto: RTRS

- Osuđujem čin predsjednika Hrvatske. Mislim da je to bilo neprimjerno u ovom momentu. To je čin koji vrijeđa naše žrtve i žive borce. Pridružujem se zahtjevu da se nađe krivac i odgovorna osoba. Nije vrijeme da se dolijeva so na još uvijek nezarasle rane. Mi moramo Republiku Srpsku da branimo u miru. Srpska se brani slogom. Ne smijemo dozvoliti da se razjedinimo po bilo kom osnovu. Ljudi koji su ovo izrežirali idu ka tome da se mi raslojimo, da ne budemo složni jer tako će moći da nam pomalo otkidaju Republiku Srpsku - rekao je Egić.

Sličnog mišljenja je i Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske koji kaže da su sa ministrom razgovarali o sramotnim dešavanjima vezano za Derventu i Brod, dolazak hrvatskog predsjednika koji je dodijelio odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO.

- To je možda nešto što je od završetka rata do danas predstavlja jednu od najvećih sramota koja je učinjena boračkim kategorijama, žrtvama te iste brigade i ostalim žrtvama ne samo u ovom ratu nego i svim ratovima koje smo vodili u prošlom vijeku. To je sramota i prema ratnim vojnim invalidima i prema demobilisanim borcima. I mi smo od ministra tražili da na organima institucija Srpske ovo pitanje mora biti riješeno, moramo dobiti odgovore šta se desilo i ko je za sve ovo odgovoran. Nećemo stati dok se ovo pitanje ne riješi - istakao je Ostojić.