latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:56 ⇒ 12:01 | Autor: RTRS

Vraćeno sjeme kukuruza iz Italije zbog slabe klijavosti

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 3.900 kilograma pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije koje nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Ovo sjeme je kontrolisano pri uvozu u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja, a inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta.

Na osnovu Izvještaja o ispitivanju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske utvrđeno je da je klijavost bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena, zbog čega je rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljaocu.

S obzirom na početak sjetvene sezone, republička fitosanitarna inspekcija posebnu pažnju u ovom periodu posvećuje kontroli uvoza sjemena, sadnog materijala i drugog poljoprivrednog repromaterijala koji će biti prometovan na tržištu Republike Srpske.

- Domaća poljoprivredna proizvodnja ima poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, radi što kvalitetnijih prinosa. Apelujemo da poljoprivredni proizvođači poljoprivredni repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene - navedeno je u saopštenju.