latinica  ћирилица
29/03/2023 |  11:24 ⇒ 12:22 | Autor: sputniknews.com

Gori fabrika hemikalija u Italiji; Plamen visok 50 metara (VIDEO/FOTO)

U hemijskoj kompaniji "Kemi" u Novari na sjeveru Italije, danas je izbio požar, a gradonačelnik je upozorio građane da ne otvaraju prozore i ne izlaze iz kuća bez preke potrebe.
Požar u Italiji (Foto: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI, ilustarcija) -
Požar u Italiji (Foto: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI, ilustarcija)

Fabrika, koja se se bavi preradom hemijskih rastvarača, nalazi se u industrijskoj zoni San Pjetro Mozeco, a veliki crni oblak se kreće u pravcu Lombardije, prenosi Ansa.

Prema riječima očevidaca, čule su se i eksplozije, a cijela industrijska oblast je evakuisana. Za sada nema podataka da li ima mrtvih ili povrijeđenih osoba.

- Požar koji je jutros izbio u kompaniji u San Pjetro Mozecu još traje, pod kontrolom je vatrogasaca, ali stub dima bi mogao da stvori rizik od ekološke i zdravstvene katastrofe. Preporučuje se građanima da prozore drže zatvorenim i ako nije neophodno da ostanu kod kuće. Preporuka je i da djeca ostanu u učionici sa zatvorenim prozorima - rekao je gradonačelnik.

Na terenu se nalaze i ekipe Regionalne agencije za zaštitu životne sredine ARPA, karabinjeri i šest vatrogasnih timova, kao i ekipe Hitne pomoći.

Prema pisanju medija, plamen je visok pedesetak metara, a oblak je vidljiv i nekoliko kilometara dalje. Uzrok požara je za sada nepoznat.