latinica  ћирилица
29/03/2023 |  11:46 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Srpska naredne godine dobija srednju školu unutrašnjih poslova (VIDEO)

Od naredne školske godine Republika Srpska trebalo bi da dobije srednju školu unutrašnjih poslova, dogovoreno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana i ministarke prosvjete Željke Stojičić. Konačnu odluku donijeće Vlada.
Centar za obuku - Foto: RTRS
Centar za obukuFoto: RTRS

Time bi sadašnji nivo obuke policajaca bio podignut na viši nivo, a bili bi i spremniji za nastavak školovanja u Policijskoj akademiji Republike Srpske.

- Obuka je ključni element za budućnost i uspješno obavljanje poslova - rekao je Karan.

Karan je naveo da trenutno nedostaje 580 policijskih službenika MUP-a.

- U narednih nekoliko godina nama u penziju odlazi veliki broj policajaca, a posredstvom Policijske akademije istovremeno nismo mogli da brojčano, a posebno kvalitetom, nadomjestimo taj nedostatak. To je ključ zašto smo se opredijelili da uz Policijsku akademiju osnujemo Srednju školu MUP-a. Na taj način ćemo uspjeti da nadomjestimo broj nedostajućih policajaca, te što je najvažnije podići kvalitet i obučenost plavih uniformi - naveo je Karan.

Stojičićeva je rekla da je srednja škola potreba MUP-a, te da će djelovati u okviru Ministarstva.

- Škola je zamišljena kao četvorogodišnja i u vezi s tim radimo nešto što rade i zemlje u okruženju. Sigurni smo da će rad te škole doprinijeti boljoj organizovanosti i obučenosti policajaca, a time i građana Srpske - rekla je Stojičićeva.

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman rekao je da je osnivanje srednje škole MUP-a potrebno radi dodatnog unapređenja kvaliteta i nivoa obrazovanja policajaca.

Šikman je rekao da obuka u Policijskoj akademiji nije dovoljna, te je podsjetio da je Srpska od 1992. do 2001. godine imala Srednju školu MUP-a, što govori o tradiciji.