latinica  ћирилица
29/03/2023 |  13:19 ⇒ 16:22 | Autor: sputniknews.com

Iguman Kijevsko-pečerske lavre: Ne napuštamo manastir dok na sudu ne razriješimo stvar

Iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da monasi neće napustiti manastir dok se na sudu ne razriješi slučaj u vezi sa ugovorom o zakupu.
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija) -
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija)

- Zakon je na našoj strani. Ostajemo u lavri dok se ne završi sudski proces. Imamo dugoročni ugovor koji se ne smije raskinuti u ratno vrijeme - rekao je on za list "Ukrajinska pravda".

Mediji su ranije danas prenijeli da će UPC na sudu osporiti odluku o raskidanju ugovora o zakupu i da je tužba već podnijeta.

Istovremeno, rukovodilac sinodalnog informaciono-prosvetiteljskog odsjeka kanonske UPC vladika Kliment je za portal "Strana.ua" istakao da nema pravnih osnova za iseljenje monaha.

- Nijednog dokumenta koji bi nas obavezivao da napustimo manastir - nema. Postoje dokumenti o tome da se 29. marta navodno završava ugovor ali svi pravni odnosi, ako postoje neka sporna pitanja, rješavaju se na sudu - rekao je on.

Podsjećanja radi, Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta.

Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru "monstruozan čin".

I papa Franjo je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao "strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mjesta".

Na hiljade vernika jutros je došlo u manastir na liturgiju iz cijele zemlje.