latinica  ћирилица
29/03/2023 |  13:56 | Autor: RTRS

Košarac: Usvojiti odluku o zabrani izvoza oblovine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je prijedlog o zabrani izvoza oblovine iz BiH dostavljen Savjetu ministara, te da očekuje da će na narednim sjednicama takva odluka biti usvojena.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, u koordinaciji sa poslovnom zajednicom, donijela zaključak kojim se traži zabrana izvoza oblovine iz BiH.

- Smatramo da je to dobra politika, da će u tom kontekstu sirovina biti mnogo pristupačnija našim kompanijama koje se bave preradom drveta, nego da ta oblovina ide u neke druge zemlje - rekao je Košarac u Banjaluci odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da je i Vlada Federacije BiH podržala odluku o zabrani izvoza oblovine iz BiH.

- Dolazimo u situaciju kada o tome treba razgovarati sa delegacijom EU čiji je stav da je to jedna od zaštitnih mjera koja nije dobra. Nije dobra za njih jer po jeftinim cijenama dobiju sirovinu i tamo zapošljavaju ljude. Za nas je vrlo dobra iz aspekta što sirovina koja ovdje nastaje treba da bude primarno ponuđena i prodata našim ljudima - istakao je Košarac.

Košarac je dodao da je njegova politika orijentisana na zvanične stavove institucija Republike Srpske i, u ovom slučaju, Vlade FBiH.