latinica  ћирилица
29/03/2023 |  14:05 | Autor: Agencije

Ferguson i Venger primljeni u Kuću slavnih Premijer lige

Legendarni fudbalski menadžeri Aleks Ferguson i Arsen Venger primljeni su u Kuću slavnih Premijer lige, saopšteno je danas.
Arsen Venger i Aleks Ferguson (Foto: EPA/MAGI HAROUN UK AND IRELAND OUT, ilustracija) -
Arsen Venger i Aleks Ferguson (Foto: EPA/MAGI HAROUN UK AND IRELAND OUT, ilustracija)

Ferguson i Venger su postali prvi menadžeri, koji su dobili to priznanje.

Njih dvojica su zajedno osvojili 16 titula u Premijer ligi.

Ferguson (81) je najuspješniji menadžer u istoriji Premijer lige, pošto je sa Mančester junajtedom od 1986. do 2013. osvojio rekordnih 13 titula.

U saopštenju se navodi da se šest fudbalera, koje je trenirao Ferguson, nalazi u Kući slavnih Premijer lige, a to su Dejvid Bekam, Erik Kantona, Roj Kin, Vejn Runi, Peter Šmajhel i Pol Skols.

Škotski trener je na 810 utakmica u Premijer ligi ostvario rekordnih 528 pobjeda, a za menadžera godine proglašen je 11 puta.

- Zaista sam presrećan što sam uvršten u Kuću slavnih Premijer lige. Čast je kada dobijete ovakvo priznanje. Međutim, ne radi se samo o meni. Radi se o poslu u Јunajtedu i vezi koju smo imali tokom mnogo godina, tako da sam takođe ponosan na klub, stručni štab i igrače - rekao je Ferguson.

Venger (73) je vodio Arsenal od 1996. do 2018. godine, a sa londonskim klubom je osvojio tri titule u Premijer ligi.

Francuski trener je Arsenal vodio na rekordnih 828 utakmica u Premijer ligi, a sa londonskim klubom ostvario je 476 pobjeda uz 199 remija. Nagradu za menadžera godine osvojio je 1998, 2002. i 2004. godine.

- Veoma sam zahvalan što sam izabran u Kuću slavnih. Uvijek smo željeli da navijačima damo nešto posebno. Želio bih da budem poznat kao neko ko je volio Arsenal, ko je poštovao vrijednost kluba i ostavio ga u poziciji u kojoj može da raste i postane još veći. Podijeliti ovo priznanje sa ser Aleksom je velika čast za mene - istakao je Venger.