latinica  ћирилица
29/03/2023 |  14:27 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Јahorina ekonomski forum 27. i 28. aprila (VIDEO)

Јahorina ekonomski forum održaće se 27. i 28. aprila. Centralne teme će su "Regionalne inicijative i BiH, odnosno Otvoreni Balkan. Očekuje se više od 100 učesnika i 700 posjetilaca.
Privredna komora, Јahorina ekonomski forum - Foto: RTRS
Privredna komora, Јahorina ekonomski forumFoto: RTRS

Već šestu godinu Јahorina ekonomski forum jedna je od najuglednijih regionalnih manifestacija.

Predsjednik Organizacionog odbora Goran Račić rekao je da je tema ovogodišnjeg foruma "Regionalne inicijative i BiH - Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan".

- Stalo nam je da ovu temu aktuelizujemo, da kvalitetno pričamo o benefitima regionalnih inicijativa. Dobili smo podršku od institucionalnih pokrovitelja, predsjednika Republike Srpske, Vlade i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Svjetu ministara - naglasio je Račić.

Predsjednik programskog odbora Foruma Aleksandar Ljuboja rekao je da je važno dati odgovore na pitanja uslova poslovanja, kao i povezivanja u regionu, navodeći da će sve biti objedinjeno u zaključcima.

- Mi smo dobro pozicionirani, što pokazuje i interes učesnika. Neki od zaključaka koji su prošle godine definisani sada ulaze u realizaciju. To je i najteži dio, da se zaključci pretvore u praksu. Tome ćemo težiti i ove godine - dodao je Ljuboja.

Bilans spoljno-trgovinske razmjene BiH pokazuje da je najveći dio izvoza usmjeren ka zemljama Evropske unije, ali i da postoje inicijative za otvaranje novih tržišta,

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac je izrazio žaljenje zbog toga što političke predrasude iz Federacije BiH koče i privrednike Republike Srpske.

- Mi smo taoci takvih političkih predrasuda. Nadam se da ćemo sa novom Vladom Federacije i poslovnom zajednicom jače i otvorenije tretirati ovo pitanje - rekao je Košarac i dodao da Republika Srpska i njene institucije vode adekvatnu politiku s ciljem privlačenja investicija.

"Јahorina ekonomski forum" je dobro mjesto da se sa predstavnicima drugih zemalja razmijene mišljenja i iskustva, jer, prema istraživanjima međunarodnih institucija, Srpska je među 10 zemalja u koje treba investirati.