latinica  ћирилица
29/03/2023 |  14:33 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Predstavnički dom PS BiH budžetu po hitnom postupku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Od prisutnih 38, za hitnost je glasalo 20, 14 je bilo protiv i četiri suzdržana.

Poslanici Јasmin Emrić /NES/, Šerif Špago /SDA/ i Mladen Bosić /SDS/ mišljenja su da se o budžetu ne može odlučivati po hitnom postuku.

Emrić je tokom diskusije o hitnom postupku tražio vrijeme kako bi se moglo djelovati amandmanski.

Špago je rekao da je protiv hitnog postupka za usvajanje budžeta jer smatra da je neophodno omogućiti ulaganje amandmana.

- Hitni postupci onemogućavaju i mišljenja komisija. Komisija za finansije i budžet trebala bi biti taj korak da se daje mišljenje, zbog čega Klub SDA neće podržati hitni postupak - rekao je Špago.

Bosić se protivio da se o budžetu izjašnjava po hitnom postupku, ističući da osim ministara finansija na sjednici nije prisutan niko od izvršne vlasti.

- Formalni predlagač je Predjedništvo BiH, a ne vidim ih da su ovdje prisutni, kao ni predsjedavajuća Savjeta ministara - rekao je Bosić.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Poslanici su prethodno obavili raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po kojem bi plate izabranih funkcionerima u institucijama BiH ostale na postojećem nivou, bez obzira na povećanje osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH.