latinica  ћирилица
29/03/2023 |  15:17 | Autor: SRNA

U Briselu 4. aprila tehnički dijalog, uz "crvene linije" Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da će u utorak, 4. aprila, u nastavku dijaloga na tehničkom nivou šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu biti riječi o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida, uz jasno istaknute "crvene linije" Beograda.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Petković, koji je šef srpskog pregovaračkog tima, rekao je da ostaju "crvene linije" Beograda da se nikada neće saglasiti sa tim da samoproglašeno Kosovo postane član UN i da ni de fakto ni de jure neće priznati Kosovo.

On je podsjetio da je tekstu aneksa dogovora iz Ohrida među prvim obavezama koje treba ispuniti obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i to, kako je jasno rečeno, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga u kojima su jasno su definisane njene suštinske nadležnosti.

- Zna se tačno šta je dogovoreno u Briselu. Јasno su definisane suštinske nadležnosti ZSO, njeni ciljevi, organi, kako funkcioniše, uključujući i tačku 16 koja propisuje i da Beograd finansira ZSO. O svemu drugom što je dogovoreno u aneksu možemo da razgovaramo i da vidimo na koji način ćemo to implementirati - rekao je Petković za Radio Beograd jedan.

Komentarišući poruke iz Prištine da dogovor ne predviđa autonomiju za Srbe i da se ZSO ne pominje u dogovoru iz Ohrida, Petković je rekao da je poslije sastanka u Ohridu u Prištini opsadno stanje.

- Ali to je sad već stvar za Prištinu i međunarodne predstavnike i posrednike u dijalogu koji su dužni da nateraju Prištinu da ispuni tu svoju obavezu. Onda će se apsolutno videti ko je taj koji se drži dijaloga, a ko zapravo ne želi dijalog - naveo je on, dodajući da je Beograd uvijek posvećen dijalogu.

Petković kao "sliku i priliku" vladavine zakona u Prištini vidi i poziv Ivanu Todosijeviću da se u ponedjeljak, 3. aprila, dan uoči nastavka dijaloga u Briselu, javi na izdržavanje kazne zatvora, zbog toga što je rekao da je slučaj "Račak" prevara, te ocjenjuje da Priština želi na taj način da dodatno zakomplikuje razgovor i da joj nije stalo do dijaloga.

- /Premijer samoproglešenog Kosova/ Aljbin Kurti želi da se dodatno osveti i Ivanu Todosijeviću i svim Srbima koji slobodno misle. I zato ga osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči. Time se na velika vrata uvodi verbalni delikt na prostoru Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je ukazao da, s druge strane, na slobodu se pušta Azem Kurtaj koji je pucao na srpsku djecu na Badnji dan.

Sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija biće održan u utorak, 4. aprila, u Briselu.