latinica  ћирилица
29/03/2023 |  15:20 ⇒ 15:32 | Autor: TANЈUG

Netanijahu odgovorio Bajdenu: Ne donosimo odluke pod pritiscima iz inostranstva

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ljutito je danas odreagovao na apel američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, koji ga je pozvao da odustane od svojih kontroverznih planova reforme pravosuđa.
Bajden i Netanijahu (Foto: EPA/DEBBIE HILL / POOL) -
Bajden i Netanijahu (Foto: EPA/DEBBIE HILL / POOL)

- Oni ne mogu da nastave ovim putem - rekao je Bajden u razgovoru sa novinarima, što je izazvalo reakciju izraelskog premijera na Tviteru, gdje je poručio da će Izrael donositi sopstvene odluke, "a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva", prenosi Bi-Bi-Si.

Razmjena poruka na relaciji Bajden-Netanijahu uslijedila je nakon ovonedjeljnih masovnih protesta koji su doveli do zastoja u Izraelu, a vladu primorali da privremeno obustavi proces reforme pravosuđa.

Protesti u Izraelu su intenzivirani od Netanijahuovog povratka na vlast krajem prošle godine na čelu najdesnije, nacionalističke vlade u istoriji Izraela, i najava da će ovlašćenja pravosuđa biti ograničena.

Ostvarenje planova izraelskog premijera dalo bi vladi mogućnost da preuzme potpunu kontrolu nad komitetom koji imenuje sudije, a na kraju bi i Vrhovnom sudu bila oduzeta ključna ovlašćenja, kao što je i ovlašćenje da poništi zakone koje smatra neustavnim.