latinica  ћирилица
29/03/2023 |  15:43 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Banjaluka dobila Centar za pčelarstvo (VIDEO)

U Banjaluci je otvoren Centar za pčelarstvo. Služiće kao podrška u nabavci opreme, razmjeni informacija i iskustava, ali i umrežavanju pčelara.
Otvaranje Centra za pčelarstvo - Foto: RTRS
Otvaranje Centra za pčelarstvoFoto: RTRS

Gostimir Radulović pčelarstvom se bavi petnaestak godina i ima 65 pčelinjih društava.

Otvaranje Centra za pčelarstvo za njega će mnogo značiti u razmjeni iskustava i saznanju novih tehnologija pčelarenja, a prvenstveno zato što su edukatori veliki stručnjaci iz Slovenije.

- Svaka edukacija donosi nova saznanja nove tehnologije, i pospješuje naš rad, posebno nas osoba sa invaliditetom gdje prilikom ovih edukacija razmjenujemo mišljenje između sebe kako je najlakše postići dobar uspjeh u pčelarstvu kao osoba sa invaliditetom - izjavio je Radulović koji je i član organizacije "UDAS".

Organizacija amputiraca UDAS već treću godinu organizuje edukaciju kroz projekat "Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u BiH".

Projekat je doprinio umrežavanju zajednica koje se bave pčelarstvom, ali i saradnji institucija Slovenije i Srpske.

- Za sada je 56 ljudi prošlo edukaciju. Sad kreće novi ciklus edukacije, aplicirale su 44 osobe stradale od mina i 11 studenata sa fakulteta. Edukatori su većinom iz Slovenije, imamo jako stručnu edukaciju u pčelarstvu - rekao je predsjednik Organizacije UDAS Željko Volaš.

Ovaj projekat iz oblasti pčelarstva koji Organizacija "UDAS" realizuje za žrtve mina doprinosi socijalizaciji ovih lica.

- Osim amputiraca javilo se i 12 pčelara koji nemaju taj status, a žele da budu dio ovog udruženja, što znači da socijalni efekat ovog projekta doživljava svoj maksimum - naglasio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

- Brinemo o grupama koje su stradale i da na drugi način promovišemo ono što najbolje znamo - pčelarastvo. Ovaj projekat je došao do velikog uspjeha, 500 kilograma meda upravo smo slali u UN gdje će stalna misija UN Republike Slovenije praviti promociju ovog meda - rekao je ambasador Slovenije u BiH Damjan Sedar.

Organizacija amputiraca UDAS u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u narednom periodu radiće i na izradi baze pčelinje ispaše.