latinica  ћирилица
29/03/2023 |  16:08 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

U Moskvi prezentacija dokumentarnog filma o problemu radikalnog islama u BiH

Moskovski državni institut međunarodnoh odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije (MGIMO) biće 4. aprila domaćin prezentacije dokumentarne trilogije posvećene problemu radikalnog islama u BiH, objavila je Ruska gazeta.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Film medijske grupe Rosija Segodnaja daje istorijski prikaz nastanka i širenja ekstremizma i međunarodnog terorizma na teritoriji BiH. Film analizira aktuelne procese u regionu Balkana sa akcentom na posebnu ulogu spoljnog faktora u njima.

Na prezentaciji će se prisutnima obratiti vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za proučavanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske Viktor Nuždić, rukovodilac Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, kao i producent emisije Raša Tudej Ekaterina Gabel, stoji u saopštenju RG.

U međuvremenu, DŽevad Galijašević je u više navrata davao stručne komentare Ruskoj gazeti o različitim pitanjima iz oblasti bezbjednosti. U sklopu nedavnog intervjua, on je otvoreno upozorio da je Velika Britanija danas najveći razarač globalnog svjetskog poretka.

- Velika Britanija je relativno mala država, ali veliko zlo. Britanci su danas najveći rušitelji globalne bezbjednosti, međunarodnog poretka i mira - upozorio je Galijašević.

On je ukazao da su izraelsko-palestinski sukob, konfrontacija nuklearnih sila Indije i Pakistana, genocidne akcije od Amerike i Australije, do Afrike i Azije, kao i antiruske akcije koje su na Balkanu uništile istorijsku i političku perspektivu svim narodima, a posebno srpskom, rezultat djelovanja „zloćudne monarhije“ Velike Britanije, njene vojske, krupnog kapitala, kraljevske porodice i vlade.

Galijašević je naglasio da je Velika Britanija u cilju očuvanja sopstvene geopolitičke moći stvorila sistem globalnog uništavanja.

- Zbog toga, funkcioneri u Londonu djeluju agresivno, podržavajući različite akcije, uključujući i terorističke, sa jedinom svrhom da izazovu novi svjetski rat iz kojeg bi Velika Britanija izašla neoštećena - rekao je analitičar i dodao da je u tome ide u prilog i poziv bivšeg zamjenika ministra odbrane Britanije DŽeralda Hauarda da se formira "koaliciju zemalja NATO-a koje bi poslale svoje oružane snage u Ukrajinu".

Ekspert je primijetio da ako je organizovanje terorističkih napada na gasnu infrastrukturu Sjevernog toka akcija koja približava svijet globalnom sukobu, onda bi slanje NATO trupa protiv Rusije bilo početak novog svjetskog sukoba sa nepredvidivim posljedicama.

- Naravno, Velika Britanija, kao međunarodni kancer koji je izazvao globalnu metastazu zla u vidu Sjedinjenih Država, očekuje da će Vašington odigrati ključnu vojnu ulogu u sljedećem svjetskom ratu i da će žestoka konfrontacija biti vođena prvenstveno na evropskom kontinentu - zaključio je on.

- Ni britanski tenkovi, ni haubice, ni raketni sistemi koje London šalje zločinačkom kijevskom režimu neće moći da zaustave rusku vojsku na putu slobode i mira, denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine - naglasio je Galijašević.