latinica  ћирилица
29/03/2023 |  16:18 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Višković-Košarac: Vlada Srpske na narednoj sjednici usvojiće akcioni plan za Trgovsku goru

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem o aktivnostima koje, uz koordinaciju ovog ministarstva, sprovodi Ekspertski i Pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti i vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.
Višković  -  Košarac  (Foto:vlada.rs) -
Višković - Košarac (Foto:vlada.rs)

Višković je rekao da će Vlada na narednoj sjednici usvojiti akcioni plan za provođenje geoloških, hidroloških i seizmoloških istraživanja na teritoriji Srpske, koji će biti pokazatelji uticaja eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Za realizaciju ovog akcionog plana, u Budžetu Srpske obezbijeđeno je 1.000.000,00 KM za 2023. godinu, navodi se u saopštenju.

Po usvajanju ovog akcionog plana, na teritoriji Srpske pristupiće se istraživanjima uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, eventualne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Višković je pozvao Vladu FBiH i resorno ministarstvo u federalnoj vladi da usvoji sličan dokument, te da na teritoriji FBiH sprovedu istraživanja koja će biti pokazatelji uticaja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

Sastanku sa ministrom Košarcem prisustvovao je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Srpske Bojan Vipotnik.