latinica  ћирилица
29/03/2023 |  16:20 ⇒ 22:34 | Autor: sputniknews.com

Ukrajinski mitropolit: Nikad nećemo napustiti lavru; RPC pozvala papu da se umiješa (VIDEO)

Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 29, 30. niti 31. marta, niti ikad, jer ukrajinske vlasti nemaju zakonskog osnova za njihovo iseljenje, izjavio je načelnik informativno-prosjvetnog odjeljenja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Nižinski i Prilucki Kliment.
Kijevsko-pečerske lavra (Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija) -
Kijevsko-pečerske lavra (Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija)

- Pošto se 29. marta aktivno razmatra tema navodnog iseljenja monaha iz Kijevo-pečerske lavre, treba konstatovati da iseljenja neće biti ni 29, ni 30, niti 31. niti bilo kad, zato što nema zakonskih osnova da monasi budu iseljeni iz Kijevo-pečerske lavre - rekao je mitropolit Kliment u video poruci objavljenoj na Јutjub kanalu UPC.

On je naveo da pismo koje je monasima uputio Državni muzej "Kijevo-pečerska lavra" sa zahtjevom da napuste manastir nema pravni osnov za njihovo iseljenje: potrebna je sudska odluka, koje trenutno nema. Vladika je rekao da muzej treba da podnese tužbu - a u slučaju gubitka, da ospori odluku u apelacionoj i kasacionoj instanci.

Prema rečima mitropolita Klimenta, nasilno istjerivanje monaha iz manastira, ako do toga dođe, biće protivzakonito i jednostavno će postati dokaz ozbiljnog problema sa poštovanjem ljudskih prava u Ukrajini.

RPC pozvao papu da se umiješa

Papa Franjo bi mogao da utiče na ukrajinske vlasti i da pozove Kijev da se vrati u pravne okvire, izjavio je šef odjeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

- Čini mi se da bi papa mogao da utiče na ukrajinske vlasti da se vrate u pravno polje - rekao je on televiziji "Rusija 24".

On je napomenuo da su takvi pozivi važni. To je, smatra Legojda, jedan od razloga zašto se patrijarh Kiril obratio Franji, trebalo bi da se čuje reakcija Vatikana.

Ranije je saopšteno da rimski papa nije protiv toga da bude posrednik u pregovorima o situaciji sa protjerivanjem monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre.