latinica  ћирилица
29/03/2023 |  18:09 ⇒ 30/03/2023 | 10:25 | Autor: RTRS

Vlada Srpske u prvih 100 dana rada - budžet likvidan, obaveze izvršene (VIDEO)

Zadržana likvidnost budžeta, izvršene sve obaveze, nastavljena realizacija infrastrukturnih projekata. Ovako u najkraćem premijer Radovan Višković definiše stotinu dana nove Vlade Republike Srpske. Dok predstavnici radnika i privrednika kažu da su očekivali više, iz Vlade poručuju da je ovaj period kratak da bi ta očekivanja bila ispunjena.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Povećane penzije, boračka i socijalna davanja. Nakon stotinu dana rada Vlade premijer je podvukao crtu i ovo je između ostalog izdvojio kao jedan od rezultata novog saziva izvršne vlasti. Takođe, značajan plus u radu su i ispunjene obaveze iz prošle godine među kojima i one prema poljoprivrednicima i višečlanim porodicama.

- Mi smo, zaključno sa februarom ove godine, izvršili sve obaveze vezane za podsticaje za poljoprivrednike iz 2022. godine. Donijeli smo i Zakon o podršci nezaposlenom roditelju sa četvoro i više djece, gdje smo uveli plaćanje poreza i doprinosa na 750 KM koje dobijaju ove porodice - rekao je Višković

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović istakla je da je Vlada Srpske usvojila i Program javnih investicija koje za naredne tri godine iznose 1,8 milijardi od čega će jedan dio biti realizovan u ovoj godini.

- Značajne su nam investicije iz budžeta. U prošloj godini to je bilo 250 miliona a to su projekti koji se i danas završavaju - izjavila je Vidovićeva.

Nastavljen je rad na hidroelektranama Gornja Drina, potpisani ugovori sa kineskim partnerima za izgradnju autoputa Rača- Bijeljina. Dogovoreno je finansiranje Hidroelektrane Dabar.

- I to više od tri godine mukotrpnih pregovora, gdje se gleda svaki zarez i tačka, mi smo završili sve procedure sa kineskom bankom. Vrijednosi je preko 250 miliona evra - rekao je Višković.

Bez obzira što je to praksa, za pravu ocjenu rada Vlade, period od 100 dana je kratak, smatraju i privrednici i sindikati. Za poslovnu zajednicu pozitivno je što se radi na podsticajima u ministarstvima privrede i poljoprivrede. U sindikatu, hendikepom prva tri mjeseca nove izvršne vlasti smatraju što ranije nije bio imenovan resorni ministar.

Tek nakon sastanka sa njim i aktivnosti na poboljšanju položaja radnika, kažu moći će dati pravu ocjenu.

- Sa njim još nismo ostvarili komunikaciju.Očekujemo, odnosno vidjećemo kakvi su njegovi planovi za uređenje sistema plata - rekla je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

- Ono što smo vidjeli da su resorna ministarstva koja sam pomenuo imala niz aktivnosti na izradi pravilnika za izradu podsticaja, što daje novu nadu da će u ovoj godini se krenuti intenzivnije - dodao je predsjednik Privredne komore Pero Ćorić.

I privrednici i sindikat očekuju više aktivnosti ,posebno od novih ministara. A jedan od novih ministara je i iz resora pravde Miloš Bukejlović. Zbog Nacrta izmjena Krivičnog zakonika bio je u fokusu javnosti. Ali njegovih stotinu dana manadata, kaže nije obilježilo samo to.

- Ono što moram izdvojiti jeste Porodični zakon, koji je usvojen kao kapitalna zakonodavna promjena. Ovo je dobar način da se počne sa radom u Vladi Srpske. Imamo i dva nacrta zakona u izradi i jedan je zakon u ranoj fazi izrade, a to je zakon o sudskoj policiji - naveo je Bukejlović.

Za Srpsku su najvažniji resursi energetike, poljoprivrede i turizma i u to je ulagano ranije, i u prvih stotinu dana novog saziva izvršne vlasti i to će biti nastavljeno- poručuju iz Vlade. Novi mandat premijera ,ali i ministara , ističu , treba posmatrati u svjetlu rada prethodnih godina i ekonomske krize u svijetu.