latinica  ћирилица
29/03/2023 |  23:27 ⇒ 30/03/2023 | 10:25 | Autor: SRNA

Cvijanović: Neizbalansiran pristup američkih zvaničnika je dio problema, a ne rješenja

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je Entoni Blinken pogrešno obaviješten o situaciji u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Nažalost nije prvi put da visoki zvaničnici SAD iznose netačne ocjene stanja, ali i kvalifikacije o političkim zvaničnicima i funkcionerima Republike Srpske. Neizbalansiran pristup zvaničnika SAD prema BiH, koji je demonstrirao i Blinken, predstavlja dio problema, a ne rješenja za ovu zemlju - istakla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše Blinkenovu izjavu da napadi Milorada Dodika na, kako je rekao, osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Galama se očito, kaže digla oko zakona koji će usvajati Narodna skupština Republike Srpske, ali je nejasno otkud predsjednik Putin u toj priči, kada ona podrazumijeva da će ti zakoni biti kopija onih koji postoje u mnogim zemljama EU, ali i u samoj SAD. 

Nažalost, dodala je Cvijanovićeva, američka politika prema BiH očigledno se svodi na površno targetiranje demokratski izabranih zvaničnika, poput Milorada Dodika, sa uzaludnom nadom da će to riješiti brojne probleme koji su nagomilani i zaslugom stranog faktora.

- Koliko god ubjeđivali sopstvenu javnost u ispravnost takvog pristupa, to se neće desiti bez dijaloga domaćih lidera, kojem ni najmanje ne doprinose ovako pristrasne reakcije američkih zvaničnika - rekla je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da su institucije Republike Srpske birali njeni građani, a ni tim građanima, ni tim institucijama ne smeta dejtonska BiH u kojoj imaju i upražnjavaju svoja ustavna prava.

- Ali, problem je što je napad na ustavnu strukturu BiH na sceni odavno i nije ga prouzrokovao niti Milorad Dodik, a ni institucije Srpske, već razni uzurpatori domaći i strani, zbog čega danas živimo u ustavnom i političkom neredu - ističe Cvijanovićeva.

Inače, navodi ona, Republika Srpska, u okviru decentralizovane BiH, brani svoja ovlaštenja isto kao što to rade i savezne države SAD i donosi svoje zakone u parlamentu, onako kako se donose svugdje u demokratskom svijetu.