latinica  ћирилица
29/03/2023 |  23:35 ⇒ 30/03/2023 | 08:53 | Autor: SRNA

Kovačević: Dodik jedino i isključivo na putu zaštite interesa Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je jedino i isključivo na putu zaštite interesa Republike Srpske i svih njenih građana, kao i zaštite Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je delegat u Klubu srpskog naroda u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Na tom istom putu definitivno bi trebale da budu i SAD i njihov držvni sekretar Entoni Blinken s obzirom na to da su SAD jedan od garanata potpisa Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko već postoji interes SAD i Blinkena za Republiku Srpsku i njenog predsjednika i za BiH onda bi definitivno taj interes trebao da bude usmjeren u tom pravcu da se podrži Ustav BiH onakav kakav je kao Ankes četiri potpisan kao sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma u Ohaju - istakao je Kovačević za Srnu reagujući na izjavu Blinkena da napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Vladimira Putina.

Kovačević je rekao da su Majkl Marfi, kao i mnogi drugi predstavnici SAD u prethodnom peridou veoma često podržavali antidejtonske politike i pristupe u BiH na isti način na koji danas Ambasada SAD u BiH podržava potpuno antiustavne odluke Ustavnog suda BiH koje ni na koji način ne mogu biti utemeljene na Ustavu BiH s obzirom da donose odluke i pozivaju se na nešto što ne mogu nigdje da pronađu u Ustavu BiH.

- Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH, ostaje privržena Dejtonskom sporazumu i to ništa i niko i nikakve prijetnje neće moći promijeniti. Ali ono što isto tako ostaje jeste jedno slobodno, jedno demokratsko društvo u kojem će uvijek biti zaštićeni interese i prava svih građana Republike Srpske bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost - poručio je Kovačević.