latinica  ћирилица
30/03/2023 |  07:57 ⇒ 10:25 | Autor: RTRS

Klokić: Međunarodni pritisci odrazili se i na rad Vlade (VIDEO)

Međunarodni pritisci na Republiku Srpsku odrazili su se i na stotinu dana rada Vlade, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

On je istakao da Srpska u kontinuitetu trpi pritiske, kako kroz pokušaje nametanja odluka visokih predstavnika, tako i kroz odluke Ustavnog suda BiH.

Klokić je rekao da evropski put BiH ne zavisi samo od Republike Srpske, već i od drugih nivoa vlasti, ističući da Srpska izvršava i da će izvršavati sve svoje obaveze.

- U narednom periodu može se očekivati uspostavljanje ministarskih konferencija u okviru mehanizma koordinacije. Republika Srpska spremno čeka taj proces. Nastojaćemo da pripremimo akcioni plan za rješavanje 14 ključnih prioriteta i osam uslova koje je dala Evropska komisija nakon dodjele statusa kandidata - rekao je on.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Klokić je rekao da bi pristupanje trebalo razmotriti na nivou BiH jer su veliki benefiti za zemlje članice.

Klokić je u Јutarnjem programu RTRS-a rekao da je planirano održavanje konferencije Јadransko-jonske inicijative na kojoj bi Republika Srpska bila predstavljena na međunarodnom planu.