latinica  ћирилица
30/03/2023 |  08:54 ⇒ 08:55 | Autor: SRNA

Čabrić: Srpska open dovešće u Banjaluku velika svjetska imena

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da je teniski turnir Srpska open događaj od izuzetno velikog značaja za Srpsku jer će u aprilu u Banjaluku dovesti velika svjetska teniska imena, prvenstveno najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića.
Selma Čabrić - Foto: RTRS
Selma ČabrićFoto: RTRS

Čabrićeva je u intervjuu Srni povodom 100 dana rada Vlade naglasila da je ovaj događaj važan u sportskom, ali i u svakom drugom smislu - turističkom i međunarodnom.

- Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva u izgradnju multifunkcionalne dvorane i teniskih terena na kojima će turnir biti odigran, a koji će ostati Republici Srpskoj po završetku ovog sportskog događaja - rekla je Čabrićeva.

NA EVROPSKOM PRVENSTVU POD ZASTAVOM SRPSKE

Ona je rekla da je u oblasti sporta za ovo ministarstvo najznačajniji sportski događaj Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike i učenice do 18 godina koje će biti održano u Trebinju od 21. do 27. maja.

- Riječ je o najznačajnijem školskom sportskom događaju zahvaljujući kojem će u Republiku Srpsku doći 300 učenika iz različitih evropskih zemalja, ali i članovi njihovih delegacija - istakla je Čabrićeva.

Ona je navela da je, zahvaljujući kvalitetnom radu i razvoju školskog sporta kroz Male olimpijske igre Republike Srpske, stigla i nagrada u vidu dodjele organizacije Evropskog prvenstva u odbojci za učenike i učenice do 18 godina, na kojem će reprezentacija Srpske nastupati pod svojim imenom, zastavom, himnom, što je veliki uspjeh.

Čabrićeva je dodala da će se Ministarstvo porodice, omladine i sporta truditi da se nastavi dobra saradnja sa udruženjima i organizacijama iz resorne nadležnosti, da i dalje razvija školski sport jer se pokazalo da je to dobar put i da je prethodnih 20 godina predanog rada dalo odličan rezultat koji je prepoznat i na evropskom nivou.

PRVI PUT TRAЈNO PRAVO ZA NEZAPOSLENE RODITELjE ČETVORO I VIŠE DЈECE

Ona je istakla da su u svim resorima započeti značajni projekti i istakla da Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predstavlja najznačajniji propis u oblasti podrške višečlanim porodicama - sistemsku mjeru koja je prvi put definisana na ovaj način, kao trajno pravo.

- To je sistemska mjera koja je prvi put na ovaj način definisana kao trajno pravo za sve nezaposlene roditelje četvoro i više djece i ostvaruje se sve dok je najmlađe dijete maloljetno - istakla je Čabrićeva.

Ona je rekla da ovaj zakon, koji se primjenjuje od početka kalendarske godine, predviđa isplatu po 750 KM svim nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove i do sada se Ministarstvu javilo više od 4.000 porodica.

- Na ovaj iznos uplaćuju se pripadajući porezi i doprinosi i riječ je o značajnoj podršci višečlanim porodicama, a roditelji zahvaljujući ovom primanju mogu ostvariti pravo na penziju. Za ove namjene u budžetu su predviđena sredstva od 70 miliona KM - navela je Čabrićeva i dodala da će podrška višečlanim porodicama biti nastavljena primjenom Zakona.

USVOЈENA OMLADINSKA POLITIKA 2023-2027

Ona je rekla da u 100 dana rada Vlade Srpske nisu zanemareni ni mladi i da je usvojena i Omladinska politika Republike Srpske za period od 2023. do 2027. godine, koja predstavlja najznačajniji strateški dokument za mlade.

Čabrićeva je istakla da je riječ o integrisanom, multisektorskom strateškom dokumentu koji definiše javne politike i usmjerava razvoj svih oblasti značajnih za mlade, te realizacijom strateških ciljeva i prioriteta vodi ka poboljšanju uslova života mladih i stvara preduslove za njihov ostanak u Republici Srpskoj.

- Dokument je temeljno rađen, a u izradi je učestvovalo 70 predstavnika nadležnih institucija, te javnih ustanova, udruženja građana i omladinskih organizacija i stručnjaka za oblasti koje su značajne za unapređenje polažaja mladih. Izradi je prethodilo sveobuhvatno istraživanje tokom prošle godine - navela je Čabrićeva.

Prema njenim riječima, Omladinska politika će u narednih pet godina biti realizovana u određenim etapama, a prioritet će biti realizacija strateških ciljeva: unapređenje prilika i interesa mladih za bolji život /održiv ostanak i povratak/ u Republici Srpskoj, podsticanje inicijative i odgovornog djelovanja mladih u zajednici, razvijanje zdravih životnih stilova i odgovornog odnosa prema okolini, promovisanje izvrsnosti i stvaranje uzora kod mladih.

NASTAVLjA SE PROGRAM SUBVENCIONISANjA KAMATNE STOPE ZA STAMBENE KREDITE ZA MLADE

Ona je rekla da će biti nastavljen i izuzetno značajan Program subvencija kamatne stope na stambene kredite mladih i mladih bračnih parova koji resorno ministarstvo realizuje od 2008. godine.

- Ukupan broj do sada dodijeljenih subvencija iznosi 5.120, a u te svrhe je, zaključno sa 2022. godinom, plasirano više od 17.100.000 KM - navela je Čabrićeva.

Ona je dodala da do kraja godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta čeka i realizacija značajnih manifestacija poput Ljetne škole sporta, Susreta mladih, obilježavanje značajnih datuma poput Međunarodnog dana djeteta, Međunarodnog dana porodice, 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Međunarodnog dana volontera, kao i izrada Akcionog plana za realizaciju strateških ciljeva Omladinske politike i propisa koji regulišu borbu protiv nasilja u porodici, ali i podzakonskih akata u oblasti sporta, a u skladu sa Zakonom o sportu.

Ona je navela da će se Ministarstvo u toku godine baviti i dugogodišnjim problemom poreskih dugovanja sportskih organizacija, kao i dodatnim uređenjem oblasti rada trenera i njihove edukacije, te licenciranja.

- Nastavićemo i sa realizacijom kampanja "Volim Srpsku" i "Budi drugačiji, blokiraj hejt". Uglavnom je riječ o redovnim aktivnostima koje su definisane programom rada Ministarstva porodice, omladine i sporta, a trudićemo se da u svakom segmentu u kojem to bude moguće unaprijedimo svoj rad - rekla je Čabrićeva i dodala da će realizacija značajnih projekata započetih u svim resorima teći kontinuirano.