latinica  ћирилица
30/03/2023 |  09:29 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Neometano bogosluženje u manastiru Kijevsko-pečerska lavra

Bogosluženje u manastiru Kijevsko-pečerska lavra odvija se jutros uobičajenim tokom i hram je ispunjen narodom, a kapije su otvorene za ulaz hodočasnicima, saopšteno je iz Ukrajinske pravoslavne crkve.
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija) -
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, ilustracija)

- U manastiru liturgiju vodi mitropolit Onufrije Berezovski. Policija je na kontrolnim punktovima. Hram je ispunjen vjernicima - navodi se u saopšštenju.

Pravni zastupnik manastira arhiđakon Nikita Čekman rekao je jutros da je Privredni sud u Kijevu prihvatio da u razmatranje uzme đžalbu monaha iz Kijevsko-pečerske lavre na zahtjev ukrajinskih vlasti da napuste bogomolju.

- Pripremno ročište biće održano 26. aprila u prostorijama Privrednog suda u Kijevu. Molimo se za obnovu narušenih prava parohijana Ukrajinske pravoslavne crkve i usvajanje poštene, sudske odluke - naveo je arhiđakon.

Sud je odobrio peticiju manastira da državne vlasti dostave informacije na koji način monasi krše dogovor o upotrebi imovine.

Više stotina vjernika okupilo se juče i provelo noć u Kijevsko-pečerskoj lavri kako bi podržali monahe koji odbijaju da napuste manastir.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je juče da on i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije imaju pravo da ostanu u manastiru uprkos naređenju za evakuaciju i da ne namjeravaju da prije okončanja sudskog procesa napuste Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre, u kojem se nalazi manastir.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.