latinica  ћирилица
30/03/2023 |  10:17 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Dom naroda: Hitna sjednica o budžetu

U Sarajevu hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj delegati po hitnom postupku razmatraju prijedloge zakona o platama i o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, najavljeno je iz parlamenta BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Oba zakonska akta je juče nakon hitne sjednice dostavio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH usvojen je jednoglasno, dok je od 39 prisutnih poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH 16 glasalo protiv Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, a dva su bila uzdržana.

Predlagač oba zakonska akta je Predsjedništvo BiH sa zahtjevom da budu razmatrani po hitnom postupku.

Prijedlogom dopuna Zakona platama i naknadama u institucijama BiH plate imenovanih i izabranih lica u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Savjet ministara donio s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih usljed rasta cijena.

U ovom prijedlogu se traži da se u Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH doda novi član u kojem je navedeno da će se, izuzetno od člana sedam ovog zakona, plate i naknade imenovanim i izabranim licima u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad osam obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu, čiji je nacrt Savjet ministara jednoglasno utvrdio na sjednici 15. marta.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.