latinica  ћирилица
30/03/2023 |  12:38 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Banjac: Blinken nije upoznat ni sa američkim zakonima, Srpska se bori za slobodu i demokratiju

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je danas da je jasan odnos predstavnika takozvane međunarodne zajednice i zemalja NATO članica prema Republici Srpskoj i da on prelazi u neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Banjac je ocijenio da je jasna namjera američkog zvaničnika sekretara SAD Entonija Blinkena, koji je na Tviteru napisao da "napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Rusije Vladimira Putina".

- Oni su odavno prešli na kaubojsko ponašanje. Blinken bi da bude državni sekretar Republike Srpske, on bi da uređuje odnose u BiH, da se mi ništa ne pitamo i da uvedu savremeni način robovlasništva. Mi se protiv toga borimo. Borimo se za slobodu odlučivanja i demokratije - rekao je Banjac za Srnu.

Govoreći o najavljenim izmjenama i dopuna Krivičnog zakonika Srpske, te nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, Banjac je istakao da se navedenim rješenjima ne ograničava sloboda govora već se štite svi građani Republike Srpske i podsjetio da takvi zakoni postoje i u SAD i većini zemalja EU.

- Ne znam zbog čega se Blinken protivi zakonima kojim se reguliše rad nevladinih organizacija i tome da kriminalizujemo klevetu, jer je to i u Americi krivično djelo. Mi hoćemo da prepišemo zakon o nevladinim organizacijama SAD. Očigledno Blinken nije upoznat sa svojim vlastitim zakonom jer upravo ta sloboda govora i rada nevladinih organizacija je ograničena u SAD, na način da je zabranjeno laganje, vrijeđanje i uvrede - naglasio je Banjac.

On je naveo da upoređivanje Dodika i Putina za njega nije sporno zbog toga što se Putin, kako je naveo, bori za pravoslavlje, tradiciju i običaje, ali je i protiv svih devijacija koje dolaze sa zapada.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je na Tviteru da "napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Rusije Vladimira Putina", te da "Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju".