latinica  ћирилица
30/03/2023 |  13:39 | Autor: SRNA

Tegeltija: Usvajanjem budžeta spriječeni problemi isplate plata

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je usvajanjem budžeta institucija BiH prije kraja prvog kvartala tekuće godine spriječen problem oko isplate plata zaposlenima u institucijama BiH, što će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija BiH i institucija koje se finansiraju iz budžeta.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je u izjavi novinarima podsjetio da u strukturi budžeta dominiraju lična primanja zaposlenih, zato što su ključne pozicije u svakom budžetu kao što su socijalna politika, obrazovanje i policijske strukture, uglavnom u nadležnosti entiteta i kantona.

Govoreći o zakonu o platama u institucijama BiH, Tegeltija je rekao da treba donijeti novi zakon o platama, koji mora biti pravedniji, ali i da je pitanje da li se donošenjem samo jednog zakona može u potpunosti regulisati ova problematika.

- U Republici Srpskoj, recimo, imate zakone koji regulišu plate prosvjetnih radnika, zakon koji reguliše plate zdravstvenih radnika, zakon za funkcionere i to su stvari o kojima svi trebamo razgovarati, a ne da o platama razgovaramo samo kada su uključene kamere . istakao je on.

Prema njegovim riječima, jedna od stvari koju, takođe, treba mijenjati jeste odnos najviše i najniže plate u BiH, koji je, kako je istakao, prevelik i treba ga korigovati, a kako će to izgledati odlučiće parlament BiH.

Odgovarajući na pitanje o penalima koje BiH plaća za neiskorištene kredite, Tegeltija je naglasio da treba unaprijediti Zakon o javnim nabavkama i upravljanja javnim finansijama kako bi bilo manje problema.

- Važnije je da imamo sredstva na raspolaganju a ne da ulazimo u projekat a da nemamo sredstva za realizaciju - zaključio je Tegeltija.

On je naveo da o budžetu uvijek postoje različita mišljenja i budžetski zahtjevi su uvijek veći nego što su finansijske mogućnosti za njegovo usvajanje.

- Uvijek se traži dva do tri puta više sredstava nego što imamo na raspolaganju i tako je za svaki budžet. Mi smo imali zahtjev Ministarstva odbrane koji je veći od budžeta svih institucija BiH - rekao je Tegeltija.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu od 1,3 milijarde KM.