latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:08 ⇒ 14:10 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Rad dopisnika Volstrit džurnal nema veze sa novinarstvom; Kremlj: Novinar uhvaćen na djelu

Rad novinara američkog lista Volstrit džurnal u Јekaterinburgu nema nikakve veze sa novinarstvom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Ono čime se bavio saradnik američkog lista Volstrit džurnal u Јekaterinburgu nema nikakve veze sa novinarstvom. Nažalost, ovo nije prvi put da status "stranog dopisnika", novinarsku vizu i akreditaciju koriste stranci u našoj zemlji za prikrivanje aktivnosti koja nije novinarstvo. Ovo nije prvi uhvaćeni poznati zapadnjak - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Govoreći o pritvaranju novinara, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se nema sumnje da je novinar uhvaćen na djelu.

On je dodao da su Kremlju poznate objave dopisnika Volstrit džurnala.

- Naravno, pratimo strane medije, radimo to svakodnevno, tako da znamo njegove publikacije - rekao je portparol Kremlja i dodao da se ono što je objavljeno prima k znanju.

Odgovarajući na pitanje da li će Moskva po ovom slučaju sarađivati sa američkim obavještajnim agencijama, Peskov je naveo da se privođenjem ovog novinara bavi FSB.

- Već je bilo saopštenje Federalne službe bezbjednosti, nemamo šta da dodamo. Јedino što mogu da kažem je da je, koliko znamo, uhvaćen na djelu - istakao je Peskov.

Ranije je Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije saopštila da je dopisnik moskovskog biroa američkog lista Volstrit džurnal Evan Gerškovič priveden u Јekaterinburgu pod sumnjom da se bavio špijunažom u interesu američke vlade.

Kako navodi FSB, Gerškovič je po zadatku Sjedinjenih Američkih Država prikupljao informacije koje predstavljaju državnu tajnu "o radu jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".