latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:24 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

U Srpsku dolaze djeca sa KiM; I Brčko domaćin za njih 46

U Brčkom će od 24. juna do 1. jula boraviti 46 djece sa Kosova i Metohije u akciji "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", a domaćin će im biti Kulturno-umjetničko društvo "Јoco Savić" Ilićka.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Potpredsjednik društva Panto Bašić rekao je na konferenciji za novinare da KUD prvi put učestvuje u ovoj akciji koju organizuje Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

- U saradnji sa brojnim privrednicima nastojaćemo da sedmodnevni boravak djeci sa Kosmeta učinimo što sadržajnijim i bogatijim - rekao je Bašić.

On je pozvao porodice sa područja Brčko distrikta koje žele da ugoste na sedam dana mališane sa Kosova i Metohije da se do kraja aprila prijave na telefon 065/769-182 ili putem mejl adrese /kudilicka1@gmail.com/, te da će sve informacije o ovoj akciji biti obajvljene na "Fejsbuk" stranici KUD-a.

Predsjednik Odbra za pomoć Srbima na Kosovu u Metohiji Milorad Arlov rekao je da je ovo jedini KUD koji se prijavilo za ulogu domaćina ove godine, te da će u Brčkom boraviti djeca iz opštine Obilić iz sela Babin most, Plemetina i Crkvena vodica.

Arlov je rekao da ove godine u Republiku Srpsku dolazi 738 djece uzrasta od 10 do 15 godina u pratnji 66 prosvjetnih radnika, da će doći u dvije grupe, a da će prvo doći djeca sa posebnim potrebama u pratnji svojih roditelja koji će biti smješteni u Banjaluci.

- Na prijem u Banjaluci, kroz jednodnevni izlet 29. ili 30. juna doći će nam i jedan autobus djece iz zapadne Slavonije - dodao je Arlov.

Arlov je napomenuo da u ovogodišnjoj akciji učestvuje 19 gradova i opština iz Republike Srpske, da se akcija sprovodi od 2012. godine i da je do sada u više od 40 gradova i opština Srpske boravilo oko 7.000 djece sa Kosmeta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je pokrovitelj organizacije dolaska djece sa Kosova i Metohije u Brčko, rekao je da je ovo humana akcija jer dolaze djeca sa Kosova koja žive u uslovima kakvi ne postoje na prostoru Evrope.

- Mi smo tu da kao predstavnici srpskog naroda u izvršnoj i zakondavnoj vlasti podržimo ovu akciju i toj djeci nadoknadimo bar dio one svakodnevnice koju imaju djeca u ostatku Evrope i svijeta - rekao je Milić.

Arhijerejski namjesnik brčanski Milorad Tošić rekao je da u ovu aktivnost uključena i Srpska pravoslavna crkva.

Tošić je napomenuo da je Eparhija zvorničko-tuzlanska uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija i episkopa raško-prizrenskog Teodosija pokrenula opširnu akciju prikupljanja brašna i novčane pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji, koja ima trajni karakter.

- Pri svim crkvenim opštinama može da se donira brašno i novac koji se prosleđuju Udruženju "Majka devet Јugovića" na Kosmetu, koje će to dijeliti onima kojima je pomoć potrebna - pojasnio je Tošić.