latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Senat UNIBL: Sankcionisati nezakonita i nemoralna ponašanja

Senat Univerziteta u Banjaluci pružio je danas punu podršku djelovanju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Republičkoj prosvjetnoj inspekciji, kao i pojačanoj kontroli svih javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.  
Univerzitet u Banjaluci - Foto: Ustupljena fotografija
Univerzitet u BanjaluciFoto: Ustupljena fotografija

Povodom nedavne policijske akcije "Klaster", koja je sprovedena na nekoliko visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i FBiH, Senat banjalučkog Univerziteta, poštujući prije svega ustavno načelo prezumpcije nevinosti svakog lica u krivičnom postupku, najoštrije je osudio sva nezakonita i nemoralna ponašanja pojedinaca i visokoškolskih ustanova u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja, saopšteno je iz Univerziteta.

U saopštenju se navodi da ovakve pojave, koje imaju teške i dalekosežne posljedice za društvo i visoko obrazovanje, moraju biti najoštrije sankcionisane.

- Imajući u vidu da obrazovanje predstavlja temelj svake države i njenog napretka i da kao takvo mora biti uvijek u fokusu javnosti i cjelokupnog društva, iznenađeni smo informacijom Tužilaštva BiH o nedavno sprovedenoj policijskoj akciji na određenim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i FBiH i privođenjima pojedinih univerzitetskih profesora - naveli su iz UNIBL.

Senat ističe da oblast visokog obrazovanja traži povećanu pažnju svih organa i institucija, u smislu unapređenja legislativnog okvira, podizanja standarda kvaliteta i uspostavljanja oštrih kriterijuma eksterne evaluacije i akreditacije svih visokoškolskih ustanova.

Senat smatra da ovakve štetne pojave svakako traže i najhitniju reakciju institucija koje su ovlaštene za kontrolu zakonitosti rada visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.