latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:58 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Kovačević: Budžet donesen u roku, promijenjena dosadašnja loša praksa

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević pozdravio je usvajanje Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, ističući da je donesen u roku, čime je promijenjena dosadašnja loša praksa.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je istakao da je promijenjena dosadašnja praksa da je budžet usvajan ili krajem godine za tekuću godinu ili da uopšte ne bude donesen.

- Na sjednici smo vidjeli da su neki ismijavali to što se ovdje radi u rokovima jer smo u BiH navikli da se stvari ne rješavaju u rokovima, da se Savjet ministara formira poslije godinu ili više. To smo uspjeli da promijenimo - rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio na prethodne izborne cikluse u kojima je Željka Cvijanović postala prvo premijer, a nakon toga i predsjednik Republike Srpske, te je na posljednjim izborima izabrana za srpskog člana Predsjedništva BiH, dok je od 2014. do danas premijer FBiH Fadil Novalić.

- On je premijer FBiH bez implementacije izbornih rezultata, to nije dobro - naglasio je Kovačević.

On je rekao da je osnovni razlog za podržavanje budžeta bilo povećanje plata zaposlenima u zajedničkim institucijama iako nije bio za povećanje ukupnog obima budžeta, te podsjetio da je prethodne godine 826 radnika zbog malih primanja napustilo institucije BiH.

- Njihova plata je niža u odnosu na plate u Republici Srpskoj gdje su najveće prosječne plate, ali je niža i od plate u FBiH, kantonima, i u odnosu na lokalne zajednice - naveo je Kovačević.

On je dodao da je još jedan od razloga za podršku budžetu to što nisu planirana sredstva za nabavku naoružanja.

Govoreći o zakonu o platama, Kovačević je naveo da je budžetom predviđeno povećanje osnovice za sve radnike, te da postoji prijedlog da se to ne odnosi na radnike sa određenim koeficijentom, što su svi okarakterisali kao loše rješenje.

- Imate situaciju da će neko ko ima koeficijent osam dobiti povećanje, a neko ko je njegov šef i ima koeficijent 8,1 neće dobiti to povećanje, pa će ovaj koji je hijerarhijski ispod imati veću platu od svog nadređenog. To nisu dobra rješenja - ukazao je Kovačević.

Kovačević je rekao da su za adekvatno rješavanje problema plata u zajedničkim institucijama potrebna sistemska rješenja.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu od 1,3 milijarde KM, dok nije prihvaćen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama jer nije bilo opšte većine.