latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:14 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Savjet ministara: Upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta

Savjet ministara usvojio je Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu u kojoj je navedeno da upravljanje migracijama ostaje među 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti na svom evropskom putu i nakon dodjele statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica Savjeta ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Savjet ministara je zadužio Ministarstvo bezbjednosti da Informaciju dostavi Predsjedništvu BiH, te Predstavničkom domu i Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

U Informaciji je predstavljen pregled razvoja politike i zakonodavstva, aktivnosti tijela nadležnih za upravljanje migracijama u BiH i prikazani najznačajniji preliminarni statistički podaci, te navedeni izazovi u upravljanju migracijama u BiH i podaci o sprovođenju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migracijama u BiH.

U 2022. godini je povećan broj migranata koji su nezakonito ušli na teritoriju BiH, u odnosu na 2021. godinu, dok je istovremeno broj iskazanih zahtjeva za azil ostao na istom nivou, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Uspostavljen je efikasniji sistem koordinacije i upravljanja migracijama kroz jačanje institucija BiH, a dvije godine nakon usvajanja sprovodi se 75 odsto od ukupnog broja planiranih aktivnosti iz dokumenta Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH.