latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:16 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Saša Čaval - primjer da radoznalost i inovativno razmišljanje donose značajne rezultate (VIDEO)

Saša Čaval je mlada arheološkinja iz Slovenije trenutno angažovana u Naučno-istraživačkom centru Slovenske akademije nauka i umetnosti u Ljubljani. Poseban akcenat njenog istraživačkog fokusa usmjeren je na arheologiju religije s regionalnim žarištima koja obuhvataju jugoistočnu Evropu i Indijski okean.
Saša Čaval - Foto: RTRS
Saša ČavalFoto: RTRS

Njena početna istraživanja usmjerena su na zapadni Balkan i na proučavanje uloge srednjovjekovne arhitekture i integracije elemenata moći u sakralnim pejzažima. Sašina radoznalost i inovativno razmišljanje nagrađeni su 2018. godine prestižnom evropskom stipendijom Fondacije Marija Kiri.

Ovo finansiranje omogućilo je mnogim domaćim i stranim stručnjacima da se upoznaju sa stećcima i pomognu u otkrivanju brojnih priča ove izuzetno raskošne kulturne baštine smještene u srcu Balkana.

U blizini Berkovića u selu Milavići nalazi se javnosti manje poznata nekropola srednjovjekovnih stećaka. Ovaj lokalitet jedan je od najznačajnijih i najbrojnijih na području istočne Hercegovine. Pažljivi će namjernici u tom lokalitetu uvijek iznova naići na veće ili manje skupine moćnih kamenih blokova isklesanih ljudskom rukom.

Svaki kamen i nekropola na području sela Milavići ima svoju neispričanu priču. Saša Čaval jedna je od onih koji imaju priliku da priče sakrivene u duborezu kamena prenosi generacijama koje dolaze.