latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:29 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Dodik: Uskoro dogovor o deblokadi sredstava; U planu sastanak sa predstavnicima EU (VIDEO)

Zadovoljan sam onim što je do sada učinjeno, odnosi sa partnerima na vlasti su korektni, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnika SNSD-a, HDZ-a, SDP BiH i Naroda i pravde.
Dodik, Nikšić, Čović i Konaković (Foto: B.Zdrinja) -
Dodik, Nikšić, Čović i Konaković (Foto: B.Zdrinja)

Dodik je istakao da je na sastanku bilo riječi o kadrovskim pitanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta koje se vrši u skladu sa dogovorom i raspisivanjem konkursa za ta mjesta.

Lider SNSD-a je podsjetio da je danas usvojen Budžet BiH za tekuću godinu, uporedivši to sa ranijim godinama.

- To je tada bila stvar mrcvarenja i političkog neslaganja u BiH. Treba vidjeti kako će danas usvojeni budžet na operativnom nivou funkcionisati i ostvarivati se - rekao je Dodik i ocijenio je to takođe rezultat korektnih odnosa između političkih portnera.

Prema njegovim riječima, danas je bilo riječi i o budućoj mapi kretanja ovog partnerstva.

Poručio je da su se u tom po složili da kreiraju važan sastanak sa predstavnicima EU.

- Sastanak o tome kako i šta učiniti i šta EU sa stanovišta onoga što očekuje od BiH misli da treba da se učini ovdje, a da mi vidimo vidljive benefite, ne da nam se stalno isporučuju zahtjevi koji su nejasni i daleki u pogledu tih benefita - poručio je Dodik.

Dodik je najavio da će u narednih sedam dana eksperti stranaka koje su u vlasti na nivou BiH organizovati sastanak na kome će se dogovoriti o deblokadi svih sredstava da bi se ubacili u funkcionisanje u privredni, finansijski i svaki drugi sistem.

- Dogovorili smo da se svi razvojni projekti na prostoru cijele BiH stave u procedure na odlučivanje i da se shodno gotovosti tih projekata bude spremno za donošenje konkretnih odluka na projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Brčko distriktu - istakao je Dodik nakon sastanka političkih partnera u vlasti na nivou BiH - SNSD-a, HDZ-a BiH, SDP-a BiH i Naroda i pravde.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Dodik je pojasnio da postoji totalna sporost u realizaciji odobrenih odluka, tako da ima značajan problem obima nerealizovanih sredstava koji se zadržavaju godinu, dvije, pa i više a nisu povučene za projekte koji se odobre.

Prema njegovim riječima dogovreno je i da svakog mjeseca u zadnjoj dekadi bude održan sastanak političkih partnera na nivou BiH, odnosno da domaćin bude svaki put neko od partnera.

Naveo je da srpska strana ne želi da pravi sukobe, te dodao da još postoji snažan početni entuzijazam koji se održava upravo kroz efekte realizacije svih pitanja.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će se iznaći nove metode usaglašavanja različitih nivoa vlasti, da ne bude to samo potpisivanje, prepisivanje ili pogrešno razumijevanje.

 

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je danas da su partneri koji čine vlast na nivou BiH do sada ispunili ciljeve u vezi sa usvajanjem budžeta i formiranjem Savjeta ministara, te da se politika kompromisa isplati.

Konaković je nakon sastanka političkih partnera u vlasti na nivou BiH - SNSD-a, HDZ-a BiH, SDP-a BiH i Naroda i pravde u Istočnom Sarajevu rekao novinarima da je prilikom ranijeg sastanka u Laktašima od lidera SNSD-a Milorada Dodika tražio da Savjet ministara bude brzo formiran i usvojen uvećan budžet BiH.