latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:45 ⇒ 15:45 | Autor: RTRS

Informacija o konsultacijama sa evropskom komisijom o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Ministri u Savjetu ministara upoznati su na današnjoj sjednici o informaciji Direkcije za evropske integracije BiH o održanim konsultacijama s Evropskom komisijom u vezi s donošenjem odluke Savjeta o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

U Informaciji se navodi da su, na konsultacijama održanim 21. septembra prošle godine, predstavnici Evropske komisije ukazali na proceduralne propuste u vezi s poštovanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon sjednice.

- Naglasili su da, prema odredbi članka 40. stavka 4. Sporazuma, strane mogu početi primjenjivati mjere predostrožnosti koje su potrebne za rješavanje određene situacije kada izuzetne okolnosti zahtijevaju trenutno djelovanje, ali su o tome dužne odmah obavijestiti drugu stranu - navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara su predstavili argumente i statističke podatke koji opravdavaju donošenje Odluke, te obrazložili probleme koji su uzrokovali poremećaj na tržištu BiH i kritične nestašice proizvoda, koji su predmet Odluke o privremenoj zabrani.

Zaključeno je da će Evropska komisija formalni stav o opravdanosti pozivanja na članak 40. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dostaviti nakon što prouči podatke koji opravdavaju donošenje Odluke po toj osnovi.