latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:03 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina od prvog postrojavanja Policije Srpske (VIDEO)

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Podružnica Istočno Sarajevo, obilježilo je 31. godinu od prvog postrojavanja Policije Srpske Republike BiH na stadionu "Bara" u Sokocu. Tim povodom položeni su vijenci na Centralnom spomen obilježju u ovoj opštini.
Obilježena 31 godina od prvog postrojavanja Policije Srpske - Foto: RTRS
Obilježena 31 godina od prvog postrojavanja Policije SrpskeFoto: RTRS

Kao odgovor na formiranje paravojnih formacija u Sarajevu i širom BiH, prije svega Zelenih beretki i patrotske lige, formirana je Skupština srpskog naroda Republike BiH, usvojen Ustav Srpske Republike BiH i Zakon o unutrašnjim poslovima. Bili su to preduslovi za formiranje Srpske policije.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić, kaže da je ovo dan kada se svi sjećaju 782 pripadnika MUP-a, koji su u temelje Srpske ugradili svoje živote.

Tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata život su izgubila 782 pripadnika MUP-a.

Uspomene na saborce čuva i Malko Koroman, učesnik prve smotre policije Republike Srpske. Postrojavanje je izvršio Zoran Cvijetić tada ministar SAO Romanija i raport predao Mići Stanišiću, prvom ministru unutrašnjih poslova.

- Ponosan sam što sam bio učesnik svega toga i ponosan sam na sve ljude koji su stajali u tom stroju tada, mi imamo film o tome, a nisam ga vidio nigdje da je prikazan - ističe Koroman.

Nastanak prve oružane sile koja je štitila ustavni poredak Republike Srpske i njeno stanovništvo bilo je prijeko i jedino riješenje za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovoj teritoriji.

- U tim trenucima sloga i jedinstvo bili su osnovni preduslov koji je dao rezultat koji se zove Republika Srpske, a sloga i jedinstvo su jedini preduslovi da se srpski narod sačuva na ovim prostorima - dodaje predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, kaže da se interes srpskog naroda mora štiti.

Veterani MUP-a Srpske pokrenuli su inicijativu da se spomenikom kod sokolačkog stadiona oda počast stradalim pripadnicima MUP-a.

Smatraju da bar jedna ulica ili trg u Sokocu zaslužuje da nosi ime Zorana Cvijetića, prvog načelnika unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti Romanija.