latinica  ћирилица
30/03/2023 |  16:38 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Kosmet je sastavni dio Srbije, o statusu samo u SB UN

Rezolucija 1244 mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Marija Zaharova (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Zaharova je rekla da, što se tiče Moskve, međunarodno pravni status Kosova i Metohije ostaje isti.

- Savjet bezbjednosti UN je jedino tijelo koje je ovlašćeno da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Nove odluke nisu donijete. Kosmet je sastavni dio Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama - rekla je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu.

Ona je dodala da Rezolucija 1244 mora da se poštuje i podsjetila da ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacija.

- KiM može zasad da bude u UN kao nepriznata teritorija kao posmatrač, u skladu sa dokumentima UN, uključujući i pomenutu rezoluciju - rekla je ona.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo riječi o nizu regiona širom svijeta – da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu – Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznijela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.