latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:00 ⇒ 18:06 | Autor: sputniknews.com

Rusija će nastaviti da obavještava Ameriku o lansiranju raketa

Rusija će nastaviti da obavještava SAD o lansiranjima balističkih raketa uprkos tome što je Moskva suspendovala svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Govoreći o razmjeni podataka između Moskve i Vašingtona, Rjabkov je naveo da su "sve vrste razmjena informacija i drugi elementi verifikacionih aktivnosti" u skladu sa Sporazumom o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START) trenutno suspendovane.

- Ali kao što je saopšteno još u februaru, Rusija će se na dobrovoljnoj osnovi pridržavati ograničenja koja se tiču brojnosti strateškog ofanzivnog naoružanja utvrđene sporazumom. Takođe će nastaviti da sprovodi sporazum iz 1988. godine o razmjeni obavještenja o lansiranju raketa. Mi ćemo poštovati sporazum iz 1988. godine - rekao je Rjabkov.

Kako je dodao, ruska strana je i usmeno i pismeno izložila Vašingtonu svoj stav "i tu nema ništa dvosmisleno".

- Ako bi oni u okviru svojih procedura koje se, kako razumijem, razlikuju od naših, obustavili u potpunosti ili djelimično sprovođenje ugovora što je takođe moguće, tada bi, vjerovatno, imali pravo da nam ne šalju obavještenja. Ali pošto to nisu učinili, polazimo od toga da su odlukom da nam ne predaju podatke u okviru takozvanih polugodišnjih razmjena informacija prekršili svoje obaveze u okviru Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju - naglasio je Rjabkov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u START-u, ali da ne istupa iz njega.

On je naglasio da prije nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razumije kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.