latinica  ћирилица
30/03/2023 |  18:15 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske na objavu Blinkena: Problem lažno informisanje Ambasade SAD (VIDEO)

Na dnevnom redu američke administracije ponovo Milorad Dodik i Republika Srpska. Ovaj put optužbe dolaze od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. Zasmetali su mu zakoni koje Srpska planira da donese, i to po uzoru na Ameriku.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Zbog toga se na udaru našao predsjednik Republike za koga Blinken kaže da je na "autoritarnom" putu Vladimira Putina.

Dodiku je drago što je Blinken čuo za njega i što ga poredi sa Putinom. Šta god mislio, poručio mu je da Srpska imovinu neće dati.

U brojnim regovanjima navodi se da je Blinkena njihov ambasador u BiH Majkl Marfi, loše informisao.

- Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju - napisao je Blinken na Tviteru.

Da li BiH stranim intervencionizmom i miješanjem u unutrašnja pitanja ima demokratsku i prosperitetnu budućnost, američke diplomate , čini se mnogo ne zanima. Svojim tvitom državni sekretar Stejt departmenta Blinken izazvao je brojna reagovanja u Republici Srpskoj. Predsjednik Milorad Dodik kaže da mu je drago da Blinken zna ko je on i što ga komentariše, ali da slušajući ambasasdora Majkla Marfija, ne zna situaciju u BiH. Iza cijele priče, ocjenjuje Dodik, krije se pokuša oduzimanja imovine Srpskoj, koji su pokrenuli.

- To se neće desiti. Ne može ni sila Amerike da nam nametne da se odreknemo naše imovine. Oni mogu oteti, ali našom voljom i sviješću ne mogu. Pogotovo mi je drago što smatra da sam toliko veliki da mogu da me uporede sa Putinom koji je lider jedne od najvećih zemalja svijeta - istakao je Dodik.

Ovo nije prvi put da zvanična Amerika iznosi netačne ocjene o situaciji u BiH optužujući zvaničnike Srpske , kaže srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović. Isitče da površan pristup , neizbalansiran stav kakav demonstrira i Blinken, nije dio rješenja , već problema na ovim prostorima. Ovakve izjave američkog diplomate, a u svjetlu Zakona o neprofitnim organizacijama i izmjena Krivičnog zakonika koji su u proceduri nisu korektne, smatra predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, pogotovo što i oni imaju slične, čak i mnogo strožije zakone.

Premijer Radovan Višković u Blinkenovoj izjavi vidi licemjerstvo.

- Aludirati da predlaganje legitimnih zakona predstavlja "napad na osnovne slobode građana", a pritom biti svjestan da takvi zakoni postoje i u samim SAD-u, nije ništa drugo nego indirektni napad na same građane Republike Srpske, koji su u oktobru prošle godine dali većinsku podršku politici koju reprezentuje Milorad Dodik - rekao je Višković.

Oštra reagovanja na Blinkena i iz ruske Ambasade u BiH. Američkom zvaničniku poručuju da predsjednika Putina podržava ogromna većina stanovništva Rusije, a predsjednika Bajdena mali broj Amerikanaca.

- Ako se krene putem Bajdena onda se na kraju dođe degenerativnom bezumlju, kada se više ne pravi razlika između istine i laži sa licemjerstvom. Između demokratije i slobode sa jedne strane i ropstva i poniženja sa druge. I onda se počinje pričati sa prizracima i prazninom - istakli su iz ruske Ambasade.

Da diplomatski atak na Srpsku Amerika provodi putem svoje ambasade u BiH i ambasadora Majkla Marfija, stav je i predstavnika Repulike Srpske u zajedničkim institucijama.

To je, kažu, Marfi pokazao i porukom Dodiku, da odsluša pjesmu Tejlor Svift, Antiheroj. Na ovu po ocjeni mnogih nediplomatsku komunikaciju ekspresno je na tviteru došla Dodikova preporuka Marfiju da on odsluša pjesmu Baje Malog Knindže.To je, smatraju, još jedan politički gaf američkog ambasadora.

- On je svojim jednostranim i nedipolamtskim ponašanjem srozao američku diplomatiju i jedini krivac za ovakve odnose Srpske i Amerike je upravo on - naglasila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da bi SAD zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom trebale da budu na putu zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je dobar jer je omogućio svima da žive u miru.

Koliko je to u cilju Amerike i EU, pita bivši srpski diplamata Zoran Milivojević. Politika zvaničnog Vašingtona i Brisela je da što prije, na svoj način, riješe pitanje BiH i Kosova i Metohije. Zato kaže ne sumnja da će ovake vrste pritisaka biti nastavljene.

Zvaničnici Srpske upozoravaju da se, koliko god Amerikanci i Evropljani budu ubjeđivali svoju javnost u ispravnost svojih stavova i postupaka u BiH , ništa neće moći desiti bez dijaloga i dogovora domaćih lidera.