latinica  ћирилица
30/03/2023 |  19:27 ⇒ 19:33 | Autor: sputniknews.com

Vašington pozvao Amerikance da odmah napuste Rusiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken je nakon privođenja novinara lista Volstrit džurnal Evana Gerškoviča u Јekaterinburgu pozvao američke državljane koji se i dalje nalaze u Rusiji da "hitno napuste" tu zemlju.
Stejt Department (Foto: EPA/MIKE THEILER, ilustracija) -
Stejt Department (Foto: EPA/MIKE THEILER, ilustracija)

- Za Stejt department je najveći prioritet bezbjednost američkih državljana u inostranstvu. Ponavljamo naša snažna upozorenja na opasnost koja prijeti državljanima SAD na teritoriji Rusije. Američki državljani koji žive ili putuju u Rusiju treba odmah da napuste zemlju, kako nalažu preporuke za putovanja - rekao je Blinekn.

Kako je dodao, Stejt department je u kontaktu sa predstavnicima Volstrit džurnala povodom privođenja američkog reportera u Rusiji.

- Svaki put kada u inostranstvu bude uhapšen američki državljanin, odmah tražimo konzularni pristup i nastojimo da pružimo svu neophodnu podršku - rekao je Blinken.

Portparol Bijele kuće DŽon Kirbi saopštio je da je predsjednik SAD DŽo Bajden obaviješten o situaciji sa privođenjem američkog novinara.

Kirbi je ponovio apel Stejt departmenta upućen američkim državljanima da odmah napuste Rusiju i da odustanu od putovanja u tu zemlju.

Kasnije se oglasila portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer koja je saopštila da je američka administracija veoma zabrinuta zbog hapšenja Gerškoviča, da osuđuje taj potez, te da smatra neprihvatljivim "napade ruske vlade na američke državljane, novinare i slobodu štampe".

Po njenim rečima, "Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom po tom pitanju".

Ona je takođe pozvala Amerikance da odmah napuste Rusiju.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je kasnije za Sputnjik da je obezbijeđen konzularni pristup privedenom američkom novinaru. Ona nije navela druge detalje.

Ranije je ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila da je u Јekaterinburgu privela dopisnika američkog lista Volstrit džornal Evana Gerškoviča zbog sumnje da se bavio špijunažom.

Kako se navodi, utvrđeno je da je Gerškovič po nalogu američke strane prikupljao podatke koji predstavljaju državnu tajnu o radu jednog od preduzeća vojno-industrijskog kompleksa.

On je priveden u Јekaterinburgu prilikom pokušaja da dođe do tajnih informacija.