latinica  ћирилица
30/03/2023 |  19:47 ⇒ 19:48 | Autor: Agencije

Lavrov: Zemlje Zapada direktni učesnici rata protiv Rusije

Zapadne zemlje su direktni učesnici rata protiv Rusije, jer bez njih sukob u Ukrajini bi odavno bio okončan, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL)

- Ne možemo više da tolerišemo politiku Zapada, koji je ponovo odlučio da izabere nacističku teoriju i praksu kako bi ovaj put objavio hibridni rat Ruskoj Federaciji. Taj rat vodi ukrajinska vojska po naređenju kijevskog režima - rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ukrajinski lideri sami priznaju da će izgubiti bez nastavka isporuke sve ofanzivnijeg naoružanja Ukrajini.

- Ovo je karakteristično priznanje. To znači samo jedno, Zapad je direktna strana u ovom ratu. Bez njega bi on odavno bio okončan što bi omogućilo da se otklone prijetnje koje su se nadvile nad ruskim govornim stanovništvom u Ukrajini nakon puča 2014. godine - rekao je Lavrov za kubansku novinsku agenciju "Prensa Latina".

Lavrov je ponovio da je u Ukrajini zabranjeno obrazovanje na ruskom jeziku, upotreba jezika čak i u svakodnevnom životu, a kamoli u medijima.

- Taj režim je Zapad iskoristio ne samo da uništi sve rusko, što je oduvijek, kroz istoriju ovih zemalja, postojalo u savremenoj Ukrajini, već i da stvori direktne prijetnje bezbjednosti Ruske Federacije na njenoj teritoriji, uključujući i stvaranje vojnih baza i druge infrastrukture NATO - naglasio je Lavrov.

On je rekao da Rusija nije imala druge opcije nakon što su propali svi pokušaji da se postigne političko rješenje kroz primjenu sporazuma iz Minska.

- Svako ko se interesuje šta se dešava i ko je iole objektivan, odlično zna o čemu se radi. U našem slučaju, nemamo šta da krijemo. Borimo se za bezbjednosne uslove naše zemlje - rekao je Lavrov i pojasnio da se u specijalnoj vojnoj operaciji bore za sudbine ljudi kojima kijevski režim javno prijeti uništenjem i proglašava ih teroristima, prenio je TASS.