latinica  ћирилица
31/03/2023 |  07:59 ⇒ 07:59 | Autor: TANЈUG

Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO

Turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi u doba sukoba u Ukrajini.
NATO zastave (Foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami, ilustacija) -
NATO zastave (Foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami, ilustacija)

Turski parlament je posljednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

Prethodno je, ranije ove nedjelje, parlament Mađarske, nakon višemjesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez.

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Finska i Švedska su prošle godine zatražile da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali su proces pristupanja zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, za sada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske, ali finski predsjednik Sauli Ninisto i ministar spoljnih poslova Peka Havisto odbacili su tu ideju, rekavši da je bezbjednost te dvije nordijske zemlje međusobno povezana.

Turska je na neodređeno vrijeme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahtjeva za pridruživanje NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primjerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.