latinica  ћирилица
31/03/2023 |  08:15 ⇒ 08:17 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Veče humora i satire "Pet do 12 otkucava"

Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada organizovao je književno veče povodom 1. aprila - Dana šale, na kojem su čitani nagrađeni radovi pristigli na 22. Međunarodni konkurs humora i satire o temi "Pet do 12 otkucava".
Mrkonjić Grad - književno veče - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - književno večeFoto: SRNA

Ovogodišnji laureat književne nagrade "Zlatni aforizam" je književnik Milad Obrenović iz Rogatice za aforizam "Nama ne može otkucati pet do 12. Odavno su nam spale kazaljke".

Predsjednik Kluba umjetničkih duša Slobodan Ćoćkalo rekao je sinoć novinarima da Klub 22 godine uz svesrdnu pomoć humora i satire postavlja i traži odgovore na stanje u kojem se nalaze zemlje Balkana.

"Humor i satira imaju plodno tlo na ovom prostoru. Satiričari na poseban način kritikuju postojeće stanje. Tema je neobična, a mi smo nastojali da izaberemo najbolje radove", dodao je Ćoćkalo.

On je rekao da se na ovogodišnji konkurs prijavilo 80 autora iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Francuske i Crne Gore, koji su poslali različite satirične književne vrste.

Književnica iz Mrkonjić Grada Marija Rožić kaže da satiričari imaju materijala za pisanje i da "pet do dvanaest" otkucava u svim segmentima društva.

Književnik Milan Trivunčić iz Šipova ističe da je aforističar neka vrsta doktora, odnosno dijagnostičara prave situacije u društvu.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u zajedničkom 22. Zborniku "Vidi ono što /ne/čuješ".