latinica  ћирилица
31/03/2023 |  08:23 ⇒ 08:26 | Autor: SRNA

Danilov insistira na deložaciji monaha UPC iz manastira Kijevsko-pečerske lavre

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog savjeta i odbrane Oleksij Danilov insistira na deložaciji monaha Ukrajinske pravoslavne crkve iz manastira Kijevsko-pečerske lavre, ali i tvrdi da pri tome neće biti upotrijebljena sila.
Kijevsko-Pečerska lavra (Foto: EPA/ROMAN PILIPEY, ilustracija) -
Kijevsko-Pečerska lavra (Foto: EPA/ROMAN PILIPEY, ilustracija)

- U više navrata sam rekao da neće biti upotrijebljena sila. Nećemo izvlačiti sveštenike jer to nije naša taktika. Iz Lavre će biti izvedeni ljudi koji se još tamo nalaze - izjavio je Danilov za lokalne medije.

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio je sinoć da je poništena uredba o predaji Kijevsko-pečerske lavre na besplatnu upotrebu Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema njegovim riječima, Vlada je proglasila nevažećim ukaz od 11. jula 2013. godine o predaji zgrada i objekata Svetouspenske Kijevsko-pečerske lavre na besplatno korištenje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Sud u Ukrajini prethodno je odbio da obustavi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre dok se razmatra njihova tužba protiv odluke ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o zakupu objekata manastira.

Kijevsko-pečerska lavra jedna je od glavnih pravoslavnih svetinja i pripada svjetskom kulturnom nasljeđu. U kriptama ove svetinje čuvaju se mošti brojnih svetitelja i 12 mirotočivih glava, a njenih više od 220 monaha kijevski režim sada pokušava da izbaci iz manastira.