latinica  ћирилица
31/03/2023 |  09:38 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Nogo: Glasno podržati Dodikov potez prema ambasadama

Profesor međunarodnog krivičnog prava Sreto Nogo izjavio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prekidom odnosa sa britanskom i američkom ambasadom u BiH povukao fantastičan i u posljednje vrijeme nezabilježen potez koji treba da dobije glasnu podršku visokih srpskih intelektualaca.
Sreto Nogo - Foto: SRNA
Sreto NogoFoto: SRNA

Nogo je naglasio da je ono što Dodik čini zalaganje za poštovanje međunarodnog krivičnog prava i ljudskih prava i sloboda.

- Čestitam mu, prije svega, na hrabrosti, ali i na znanju i na poštenju - rekao je Nogo Srni.

On je istakao da je Dodik u ovom potezu imao stručnu i političku potkovanost kada je donio ovakvu odluku.

Nogo je naglasio da je Dodik potvrdio nešto što se već 20 godina šuška u naučnoj i stručnoj javnosti o licemjerstvu međunarodnog krivičnog prava.

On je ukazao da, prema američkom tumačenju međunarodnog krivičnog prava, Amerika ima pravo da bombarduje SR Јugoslaviju bombama sa osiromašenim uranijumom i da kaže da je to urađeno radi zaštite ljudskih prava, kao i da uništi Siriju radi zaštite vitalnih interesa Amerike.

- Niko tu ne obraća pažnju što je narušeno međunarodno krivično, međunarodno javno i more drugih prava. Apelujem na srpsku inteligenciju da se da podrška predsjedniku Dodiku za ovaj hrabar potez - ponovio je Nogo i naveo da je "duboko razočaran" jer srpska inteligencija, prije svega ona koja bavi krivičnim i međunarodnim krivičnim pravom u Srpskoj - ćuti.

Nogo je dodao da se iskreno nada da Srbi koji žive u Srbiji i u rasijanju neće dozvoliti da američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil uređuje kakva će Srbija biti i hoće li u njenom sastavu sutra biti Kosovo i Metohija.

- Valjda ćemo i mi izniknuti jednoga Dodika, pa ćemo znati kako da reagujemo - rekao je Nogo.

Nogo je kao osnivač i predsjednik Srpskog udruženja za međunarodno krivično pravo pozvao kolege iz Republike Srpske da se pridruže Međunarodnoj konferenciji, koja će se o temi "Budućnost međunarodnog krivičnog prava", uz učešće stručnjaka iz ove oblasti iz Kine, Rusije i još 18 zemalja od 1. do 4. juna održati u Vrnjačkoj Banji.

Vlada Republike Srpska usvojila je 23. marta Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tako je na Tviteru naveo da napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on /Dodik/ na autoritarnom putu predsjednika Rusije Vladimira Putina, te da Stejt department, kojeg zastupa ambasador SAD u BiH Majkl Marfi, nastavlja da se zaleže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju.