latinica  ћирилица
31/03/2023 |  09:47 ⇒ 11:16 | Autor: sputniknews.com

Vjernici se i danas okupljaju oko Kijevsko-pečerske lavre (VIDEO)

Vjernici se i danas okupljaju oko Kijevsko-pečerske lavre gdje je stigla komisija za prijem objekta, piše ukrajinsko izdanje Strana.
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Kijevsko-pečerska lavra (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

- U Kijevsko-pečerskoj lavri se okupljaju vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve. Pored Krestovozdviženskog hrama, gdje je u 6.30 časova počelo prvo bogosluženje, već se nalazi nekoliko stotina vjernika - piše list.

Prema informaciji izdanja, u 10.00 časova vjernici planiraju da dođu do glavnog ulaza u manastir, gdje će sačekati članove komisije spomenika Kijevsko-pečerske lavre i neće im dozvoliti pristup objektima.

Trenutno se oko 15 naoružanih pripadnika policije nalazi ispred Kijevsko-pečerske lavre.

U kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi su saopštili da su juče članovi komisije na prijemu imovine Kijevsko-pečerske lavre napustili teritoriju manastira i nisu ni započeli proceduru.

Prema informacijama crkve, članovi komisije planiraju da obnove postupak tokom današnjeg dana.

Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik Kijevsko-pečerska lavra zatražio je pokretanje postupka o "zapljeni imovine" manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine.

Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče.

Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.