latinica  ћирилица
31/03/2023 |  10:48 ⇒ 11:32 | Autor: sputniknews.com

Lukašenko predložio prekid vatre u Ukrajini

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko obraća se naciji i parlamentu, a glavna tema je očuvanje suvereniteta i situacija u Ukrajini.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH, ilustracija) -
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH, ilustracija)

On je predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini i uspostavi primirje pri čemu nijedna strana ne bi smjela da premješta tehniku i oružje.

Kako je istakao, na horizontu se pomalja treći svjetski rat sa "nuklearnim požarima", te su neophodni pregovori bez preduslova.

- Danas je jedinstven trenutak kojeg više neće biti. Ni u istoriji Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, ni u svjetskoj istoriji, a posebno evropskoj. Pitanje je samo jedno - šta činiti. Svi razumijete i shvatate da su pregovori jedini put. Pregovori bez preduslova - istakao je Lukašenko.

On je prokomentarisao i ponašanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je sam sebi zabranio da vodi pregovore o miru.

- Šta je to? Predsjednik suverene zemlje potpisuje ukaz koji se njega tiče i sebi zabranjuje da vodi pregovore o miru. To je prosto smiješno - kažem vam kao predsjednik. Ako ne želiš da vodiš pregovore nemoj, zbog čega potpisuješ ukaz i zasmijavaš ljude? Šta time želiš da pokažeš? - zapitao je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je rekao i da se klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak.

- Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje - rekao je on, i dodao da je Rusija bila primorana da prisajedini Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vrijeme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine.

Konflikti su posljednjih decenija počeli zbog neprekidne želje da potčini sebi čitav svijet.

Govoreći o suverenitetu Bjelorusije, Lukašenko je rekao:

- Tema današnjeg događaja su uslovi očuvanja suvereniteta i nezavisnosti. Zbog čega pokrećem pred milionima naših građana ovu temu? Sve je veoma jednostavno: nikada ranije u istoriji naše zemlje, posebno nezavisne Bjelorusije, ovo pitanje nije bilo od ovakvog značaja kao sada. Nikada u istoriji nismo bili tako blizu opasnoj granici kada je potrebno, blago rečeno, posvetiti posebnu pažnju očuvanju suvereniteta i nezavisnosti zemlje - rekao je on.

Portparolka bjeloruskog predsjednika Natalija Ejsmont je ranije rekla da će obraćanje biti posebno, jer je takva i geopolitička situacija u svijetu i u regionu.

- Situacija se drastično mijenja oko nas, pa ovakvi događaji još više dobijaju na značaju - rekla je ona.

U Dvorac Republike pozvano je 2.500 zvanica, a obraćanje predsjednika direktno prenose bjeloruske televizije.