latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:07 ⇒ 13:12 | Autor: RTS

Kolika je pravna snaga optužnice protiv Trampa?

Prvi put u istoriji SAD podignuta je optužnica protiv nekadašnjeg predsjednika. Pravni analitičari smatraju da će njujorškim tužiocima biti izuzetno teško da potkrijepe dokazima optužnicu protiv Donalda Trampa.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS/ilustracija) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS/ilustracija)

Velika porota na Menhetnu podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa zbog novca koji je tajno isplaćen zvijezdi filmova za odrasle Stormi Danijels. Tramp je optužnicu ocijenio kao "politički progon i miješanje u izbore".

Bivši lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen rekao je da je koordinirao sa Trampom u vezi sa isplatama Danijelsovoj i drugoj ženi, bivšoj Plejboj zečici Karen Mekdugal, koja je takođe tvrdi da je imala seksualni odnos sa njim, što je bivši predsjednik SAD negirao.

Dok je obavljao najvišu funkciju u Americi, Tramp je nadoknadio Koenu plaćanja Danijelsovoj, a savezni tužioci koji su optužili Koena rekli su u sudskim dokumentima da su isplate lažno evidentirane kao za pravne usluge.

Falsifikovanje poslovne evidencije, optužba za koju pravni analitičari kažu da se obično vodi kao prekršaj.

Da bi tu optužbu podigli na krivično djelo, tužioci moraju dokazati da je Tramp falsifikovao evidenciju kako bi prikrio drugi zločin.

Јedna od mogućnosti, prema Njujork tajmsu, jeste da tužioci mogu da utvrde da je sama isplata prekršila zakon o finansiranju kampanje, pošto je zapravo bila nezakonita tajna donacija za podršku predsjedničkoj kampanji.

Upotreba državnog izbornog zakona na taj način, i to u slučaju koji uključuje saveznog, a ne kandidata na nivou jedne države, je neprovjerena pravna teorija, tvrde pravni stručnjaci, a Trampovi advokati bi to, uvjereni su, sigurno osporili.

Tramp bi takođe mogao da ospori da li je rok zastarevanja, pet godina u ovom slučaju, trebalo da istekne. Prema njujorškom zakonu, rok zastarijevanja se može produžiti ako je optuženi bio van države, ali Tramp može tvrditi se za funkciju predsjednika SAD ta odredba ne može primeniti.

- Postoji čitav niz mogućnosti - rekao je Dejvid Šapiro, bivši agent Ef-Bi-Aja, tužilac i predavač na Koledžu "DŽon DŽej" krivičnog prava u Njujorku. Smatra da je "ovo je slučaj iz snova za branioce".