latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:17 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Bradara proslijedila odluku o Vladi FBiH

Predsjednik Federacije BiH Lidija Bradara potvrdila je da je odluku o imenovanju Vlade FBiH proslijedila na saglasnost potpredsjednicima Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi.
Vlada FBiH (arhiva) -
Vlada FBiH (arhiva)

Bradara je izrazila nadu da će potpredsjednici dati saglasnost na tu odluku kako bi mogla biti zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i u zakonskom roku imenovana nova vlada.

Nermin Nikšić /SDP-a BiH/ predložen je za premijera FBiH, navodi se u odluci o imenovanju federalne vlade. 

Za ministra finansija predložen Toni Kraljević, a za ministra razvoja, preduzetništva i zanatstva Vojin Mijatović, koji će biti i zamjenici premijera.

Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Almin Hopovac, za ministra pravde Vedran Škobić, za ministra energije, rudarstva i industrije Adis Bubalo, te za ministra kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

Predloženo je da ministar saobraćaja i komunikacija bude Andrijana Katić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, ministar za pitanja ratnih veterana i invalida Hasan Handžić, a ministar zdravstva Milenko Bevanda.

Dužnost ministra obrazovanja i nauke trebalo bi da obavlja Vedran Lakić, ministra trgovine Anel Kljako, ministra rada i socijalne politike Adnan Delić, ministra životne sredine i turizma Nasiha Pozder, ministra prostornog uređenja Željko Nedić i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić.

Nakon što bude data saglasnost, odluka će biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje koji ima rok da je prihvati do 6. aprila.