latinica  ћирилица
31/03/2023 |  11:48 ⇒ 11:49 | Autor: RTS

Petković: Kurti ne može da zabrani posjetu Vučića KiM, on se tu ništa ne pita

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne može da zabrani posjetu predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, pošto dogovorenim Sporazumom o zvaničnim posjetama Priština može samo da primi k znanju posjetu zvaničnika Beograda prostoru KiM, a ne da je odobrava ili pak zabranjuje, pišu Tanjug i RTS.
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Petar Petković (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Nervoza Aljbina Kurtija zbog dogovora u Ohridu, odakle se vratio bez ikakvog potpisa i priznanja od strane Beograda, ali sa obavezom formiranja ZSO, svakoga dana eskalira. Zato se sada uzalud junači da može da zabrani posjetu Vučića srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, iako se on tu ništa ne pita - naveo je Petković.

Petković pita: "Ko je Kurti da određuje i daje dozvole za posjete pokrajini predsjedniku Vučiću kada postoje potpisani sporazumi koji ovo pitanje jasno regulišu?"

Prema Petkovićevim riječima, "u Ohridu je jasno dogovoreno sprovođenje svih prethodno propisanih sporazuma, pa samim tim i Sporazuma o zvaničnim posjetama, po kome Priština može samo da primi k znanju posjetu zvaničnika Beograda prostoru KiM, a ne da je odobrava ili pak zabranjuje".

Ovakve izjave Kurtija najbolje pokazuju sa kakvim remetilačkim faktorom se sve vrijeme suočava Beograd u dijalogu, naveo je Petković.

- Јasno je da Kurti ne želi dijalog i na sve načine pokušava da izbjegne formiranje Zajednice srpskih opština, ali te svoje trikove Kurti može da proda možda na pijaci i nigde više - saopštio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da je jasno da se Kurti "plaši Vučićeve posjete jer zna koliko bi ona značila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a Kurti u srpske sredine ide krišom i na prevaru i vraća se obješenog nosa i neobavljenog posla".