latinica  ћирилица
31/03/2023 |  12:41 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Goganović: Nediplomatske izjave ministra Heleza

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu manistara Aleksandar Goganović ocijenio je nediplomatskom izjavu ministra odbrane Zukana Heleza da je cilj ovog ministarstva integrisanje u NATO, a ne "nikakve Rusije i nikakvi Irani".
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -
Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović)

On je ukazao na činjenicu da Ministarstvo odbrane sarađuje sa Ministarstvom odbrane Rusije, kao i sa svim drugim partnerskim državama, te da se po tom pitanju nisu desile nikakve promjene u odnosu na prethodni period.

- Rusija je dokazani višegodišnji prijatelj BiH i zato me neprijatno iznenađuju izjave kolege Heleza da cilj BiH nije prijateljstvo sa Rusijom, nego samo sa NATO-om - rekao je Goganović Srni.

Napomenuo je da je Rusija od 1. aprila predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, tako da nije politički mudro iznositi kvalifikacije kakve je Helez saopštio, već treba biti oprezniji sa izjavama.

- Tvrdnja aktuelnog ministra odbrane da je 90 odsto stanovništva BiH za pristupanje NATO savezu nije tačna. Ako već govorimo o procjenama, sigurno više od 90 odsto stanovništva Republike Srpske nije za pristupanje NATO savezu, a navedene činjenice lako možemo potvditi jednostavnom anketom građana - istakao je Goganović.

On je podsjetio da je Rezolicija Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. godine o vojnoj neutralnosti dokument koji je obavezujući za sve političke predstavnike iz Republike Srpske, a u kojoj je navedeno da sve dok Srbija ne postane član NATO-a, ne treba ni BiH da ide u pravcu integracija, nego samo saradnje kao dogovorenom okviru.

Prema njegovim riječima, Program reformi jasno definiše opredjeljenje BiH da sarađuje sa NATO-om, kao najvećim vojnim savezom, ali to nikako ne isključuje saradnju sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama koje imaju prijateljske namjere prema BiH i njenim narodima.

- Za razliku od aktuelnog ministra odbrane, moje želje su da gradimo prijateljstva na Zapadu i Istoku, ali posebno jake i prijateljske regionalne odnose. Moramo biti svjesni činjenice da je spoljna i odbrambena politika isključivo u nadležnosti Predsjedništva BiH - naveo je Goganović.

On je naveo da su dužni da sprovode politiku Predsjedništva BiH, kako to i nalaže Zakon o odbrani, ali i Ustav BiH, a sve ostalo bi bilo grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što bi predstavljalo urušavanje institucija i zakona, u čemu, kako kaže, ne želi da učestvuje.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez izjavio je juče da je integrisanje BiH u NATO "jedini cilj njegovog ministarstva", a ne "nikakve Rusije i nikakvi Irani", te da smatra da takvo opredjeljenje dijeli više od 90 odsto stanovnika BiH.